От х:

Днес в x:

21 °C

Енцелад притежава всичко необходимо за извънземен живот

Както знаем животът се нуждае от три неща: енергия, вода и химия.

Ледената луна на Сатурн Енцелад разполага с всички тях, както потвърди космическия апарат Касини на НАСА през последните години от мисията си до планетата.

Докато Касини изследваше обкръжението на Сатурн, сензорите му засякоха газови гейзери на южния полюс на Енцелад. Гейзерите се състоят от въглероден диоксид, амоняк и органични вещества като метан.

Но по-важното е, че съставът им включва и молекулярен водород – два свързани водородни атома. Това е съставката, която организмите от земното царство използват за енергия.

Под ледената обвивка на Енцелад се намира течен океан. Астронавтите търсещи си подходяща дестинация за космическа почивка, ще бъдат разочаровани. Луната е бедна на кислород. Там долу е и доста тъмно, защото ледената покривка отразява 90% от слънчевата светлина.

Въпреки смразяващото време на повърхността, водата на дъното достига температура от 90 градуса по Целзий.

Колкото и да се сурови условията на луната, скорошен експеримент доказа, че е възможно на Енцелад да живеят организми, подобни на тези на Земята.

Учени от Австрия и Германия симулирали условията на Енцелад и доказали, че малките колонии от микроби, обитаващи хидротермалните цепнатини на Земята, биха могли да оцелеят.

Археите са микроскопични едноклетъчни микроорганизми. Под микроскоп те наподобяват бактериите. И въпреки това се смятат за отделна форма на живот. Археите са толкова тясно свързани с хората, колкото и с бактериите.

Те живеят и се прехранват от химически вещества близо до хидротермалните цепнатини - там където не прониква слънчева светлина,.

Изследователите симулирали условията на Енцелад, като всичките им опити включвали молекулярен водород.

Астробиолозите предполагат, че водородните молекули се образуват при процес, наречен серпентинизация – той е резултат от химична реакция между скалистото ядро на луната и горещата океанска вода.

Учените експериментирали с различно количество молекулярен водород, те променяли и киселинността, налягането и концентрацията на газа в симулираните хабитати.

Причината е, че засега липсва конкретна информация какво точно се намира под повърхността на Енцелад.

Един от изследваните видове археи Methanothermococcus okinawensi се справил най-добре в симулираните условия.

Този организъм бе открит в система от хидротермални цепнатини близо до Окинава, Япония, на 900 метра под морското равнище. Methanothermococcus okinawensi използва въглеродния дикосид като източник на въглерод и молекулярен водород, за да си набави енергия. Предполага се, че бактериите на Енцелад правят същото.

Археите не само оцелели в суровите условия, включително изключително високо налягане, но произвели и метан с нарастването си.

Организми с подобен начин на живот, биха могли да обяснят наличието на метан на Енцелад, заключават учените, провели изследването.

Нужно е, обаче, да се внесат някои уточнения. Касини откри формалдехид на Енцелад, който би могъл да прекъсне жизнения цикъл дори на най-издържливите археи.

Methanothermococcus okinawensi биха могли да устоят на определени концентрации формалдехид. Но в изследването развитието им бе възпрепятствано при концентрации на формалдехид, засачени от апарата Касини на Енцелад.

Проучването само предполага, че на луната съществува хидротермална система. Засега категорични доказателства за такава липсват. Освен това, не само биологични фактори биха могли да обяснят наличието на метан на Енцелад. Газът може да се образува и вследствие на небиологични процеси.

Източник: washingtonpost.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини