От х:

Днес в x:

Къде ще паркира космическата Tesla? Няма да е скоро, изчислиха учени

Извеждането на автомобил в космоса беше хитър рекламен ход от страна на Илон Мъск, за да популяризира SpaceX и първия полет на най-мощната космическа ракета на компанията. Автомобилът обаче не е просто космически отпадък. Той се оказва полезен на астрономите, съобщава БиБиСи.

А фенът на SpaceX Бен Пиърсън създаде сайт www.whereisroadster.com, като използва данните на Jet Propulsion Laboratory Horizons на НАСА, за да проследи колата и нейния шофьор-чучело Starmen в космоса, съобщи TechCrunch в неделя. Сайтът предсказва движението на колата и ще позволи на хората да знаят кога ще се доближи до различни планети и Слънцето.

Платформата дори показва текущата позиция на Roadster - на какво разстояние е от Земята, колко го дели от Марс, както и неговата скорост.

Учени от Чехия и Канада следят пътуването на Tesla Roadster. Съдбата на колата ще бъде интересна, но и доста продължителна. Учените изчислиха вероятните ѝ траектории . Те смятат, че има 6% вероятност тя да се сблъска със Земята през следващите 1 милион години.

Колата е доста малка и скоро ще изчезне от телескопите. Учените очакват, че следващото ѝ близко прелитане край Земята ще бъде след 30 години и тогава ще опитат да я засекат отново. Сблъсъкът с астероид или друго космическо тяло според учените няма да има. Но външният вид на колата ще бъде увреден от срещите ѝ с космически прах и лъчение.

Астрономите са изчислили, че има 2,5% вероятност космическата Tesla да се сблъска с Венера и почти никаква вероятност да "паркира" в Слънцето или Марс.

Учените са провели общо 240 симулации за период от 3,5 млн. години. Те показват две възможности - космическата Tesla или ще остане в орбита около и между планетите във вътрешната Слънчева система, или ще отиде по-далеч при астероидите и останалите обекти в Пояса на Кайпер.

И двата варианта са интересни за учените. Интересно е и взаимодействието между колата и гравитационните сили на останалите планети, които може да повлияят на траекторията ѝ. Анализите показват, че орбитата на Tesla ще е доминирана от близки срещи със Земята, а след милиони години - Венера.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини