От х:

Днес в x:

Показват железен меч и бронзова рапира на над 3000 г. в музея

Едни от най-ценните археологически експонати – железен меч и бронзова рапира отново са изложени в зала „Археология“. През последните четири месеца те бяха в Националния археологически институт с музей (НАИМ). Хасковските артефакти бях част от тематична изложба под надслов „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха“.
Регионалният исторически музей в Хасково участва с пет експоната. Подборът на предметите бе направен от зам.-директора на НАИМ доц. д-р Христо Попов. Артефактите, с които участва хасковския музей са уникални и рядко могат да бъдат видени другаде.

Като бронзовата микенска рапира, която е на повече от 3500 години. В София бе показан и уникален накрайник за подобна рапира, открит по време на археологически разкопки при с. Долно Черковище. Посетителите на НАИМ видяха още един хасковски уникат – железен меч, един от първите от този метал по нашите земи. Той е на повече от 3000 години.
Два от нашите артефакти в експозицията са рядко срещани калъпи. Единият е от камък и е предназначен за отливането на бронзови сърпове. Уникален е и другият, който наистина се среща много рядко. Той е керамичен и е служил за изработването на кръстовидни брадви.
Изложбата е видяна от хиляди посетители през четирите месеца, в които бе показана в НАИМ.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    От
    Отечество Любезно
    3 -3
    10:08, 11 фев 2018
    Добре е Българите да знаят че Медната епоха е започнала на Балканския полуостров. Хората тук са леели първата мед ...
    И е било въпрос на време тия прото-тракийски племена да отлеят замърсена с цинк и арсеник мед от полиметална руда и да се получи бронз - а от тук е дошло името Бронзова Епоха ...
    Евреите и те са от тракийски произход - избягали съм обратно към Близкия Изток когато Библейския потоп унищожава долините които днес са на дъното на Черно Море . Обаче Евреите сами разбирате - не могат да кажат че са произлезли от прото-тракийците - бърка им се божествения произход :))
Последни новини