От х:

Днес в x:

Терапията Герсон: С растителна храна от мигрена до рак, лечение на безнадеждните

Герсоновата терапия: чрез промяна на храненето - лечение на безнадеждните пациенти

Преди повече от 80 години немският лекар, д-р Макс Герсон, разработил терапия, която предлага решение за няколко заболявания, които днес в света вземат хиляди човешки животи и нарушават качеството на живот. Неговото лечение се осъществява с детоксикация на тялото с различни хранителни вещества. Мнозина го смятат за баща на хранителните детоксикационни терапии, които в последно време отново получават популярност.

Терапията Герсон се основава на растителната храна

Докато изучава собствената си мигрена, която го преследва още от детството, той посещава много лекари и професори, които го успокоявали, че болките ще престанат да се появяват, когато влезе в петдесетте години от живота си.

След задълбочено проучване на наличната медицинска литература, д-р Герсон прочел за един случай на жена, която страдала от мигрена и се излекувала чрез промяна на храненето.

Дотогава  не било известно, че хроничните заболявания могат да бъдат свързани с начина на хранене. Затова, търсейки добавка, която би му помогнала да реши случая, трябвало да започне от нулата.

След много неуспешни опити и изследвания, д-р Герсон открил, че вегетарианската храна без сол позволява живот без главоболие и болки. С течение на времето той започнал да препоръчва на своите пациенти промяна на храненето. Всички, които са спазвали строгите правила, които той им поставял, били излекувани от мигрената.

Лечение на рак чрез терапията Герсон

Но се случило нещо неочаквано. Един от болните му казал, че с промяната на диетата е започнало да се подобрява заболяването му - туберкулоза на кожата (lupus vulgaris), което имал. Д-р Герсон в началото бил скептичен: „Невъзможно е да сте имали туберкулоза на кожата. Сигурно е било нещо друго. Това е неизлечима болест”. Пациентът му показал своите лабораторни изследвания. Герсон бил объркан, защото не виждал никаква връзка между туберкулоза на кожата и мигрената. Въпреки това, диетата срещу мигрена започнал да препоръчва и на болните от туберкулоза на кожата и отново имало успех. Когато за неговите успехи чул известният мюнхенски специалист по  туберкулоза на белите дробове, Фърдинанд Сорбрух, той повикал д-р Герсон да проведе клинично изпитване за своята терапия в Сорбруховата лаборатория. Били са избрани 450 пациенти с туберкулоза на кожата и била тествана терапията на д-р Герсон. Общо 446 пациенти са напълно излекувани от досега неизлечимата болест. Освен това се оказало, че и други форми на туберкулоза реагират на това лечение. Сорбрух тогава наистина се заинтересувал от  Герсоновата терапия и публикувал резултатите в много научни трудове.

Първи опити за лечение на рак с терапията Герсон

Д-р Герсон по време на своята работа променил и усъвършенствал своята терапия, така че тя започнала да обхваща все по-голям брой хронични дегенеративни заболявания.

Първата стъпка за лечение на рак с Герсонова терапия се е случила през 1928 г., когато е кандидатствала пациентка, която е трябвало да бъде оперирана от рак на стомаха. Тя привлякла вниманието му и въпреки че той не е бил много оптимистист, дал всичко, което е било в неговите възможности. За шест месеца пациентката е била излекувана. И следващите двама пациенти болни от рак се излекували, но след това последвали поредица неуспехи.

Д-р Герсон се готвел да публикува проучване, в което да документира лекуваните от туберкулоза, но идеята му била осуетена от тогавашната политическа система. Той се премества от Германия във Виена, но след това трябва да бяга в Париж, по-късно в Лондон и в крайна сметка се установил в САЩ. При преселванията той загубил целия си изследователски труд, а неговите родители, братя и сестри завършили в концентрационните лагери.

Неговият успех в борбата срещу рака е варирал около 30 процента надеждност. Въпреки че може да изглежда малко, трябва да се знае, че голям брой от пациентите са идвали в терминална фаза на болестта, етап в който конвенционалната медицина се е отказала и ги е пращала   у дома да почине. При ранния стадий на болестта успехът бил  значително по-голям.

Непризнаване на лечението с терапията на д-р Герсон

Въпреки че  поради неконвенционални си методи още в Европа д-р Герсон се натъква на пречки, истинските атаки  започнали с преместването му в САЩ.

След като с помощта на благодарните пациенти, които били излекувани от неговата терапия, той открил собствена клиника, много трудно намирал свои помощници. Младите лекари, които искали да работят за него, били заплашвани с натиск, че ако продължат да го подкрепят, никога няма да могат повече да влязат в други клиники. Но въпреки това саботиране, здравни списания публикували информация  за неговата работа. В крайна сметка той събрал достатъчно свои материали и през 1958 г. публикувал новата си книга  "A Cancer Therapy: Results of 50 Cases". Той починал през следващата година.

Герсоновата терапия по-късно

Неговата дъщеря, Шарлот, продължила да популяризира работата на баща си. Възобновила работата на Герсоновия институт в Сан Диего, Калифорния. Институтът осигурява обучение за лекари и болногледачи на пациенти. Едновременно работила и в Центъра за подобряване на здравето при хора с тежки нарушения Charlotte Gerson Health Restoration Center.

Храненето според диетата на д-р Герсон

Диетата е доста рестриктивна. Въпреки че самата диета е вегетарианска, в терапията се използват определени добавки от животински произход. Млякото и млечните продукти, както и месото са забранени. Интересното е, че са забранени и някои продукти, които иначе се считат за здравословни, например, сок от пшеница, за която практиката е показала, че повече вреди, отколкото помага. Соята и соево продукти също са забранени.

Пациентите изобщо не пият вода. Смята се, че допълнителната вода само ненужно разрежда течностите, които помагат на пациента за храносмилането.

От маслата се използват само масло от лен и рициново.

Един от основните елементи на храненето при Герсоновата терапия са соковете: 13 прясно изцедени сока на ден : ябълка и морков, само моркови, портокал и зелен сок (от зеле, от маруля).

Герсон терапията е основана на принципа на прочистването на тялото от токсините чрез клизми с кафе – 4-5 пъти на ден и захранването му с правилните хранителни вещества, така че в организма да се поддържат високи нива на калий и почти напълно да се избягва натрия.
Храната в по-голямата част е сурова, но д-р Герсон смятал, че определен процент от храната трябва да бъде варена, за да може по-лесно да се преработи храната в организма и пациентът да има апетит.

Един от важните елементи на Герсоновата терапия била „хипократовата супа”, на която се дължи най-силната детоксикация. Голямо внимание се обръща на запаването на хранителните вещества, затова се използва и минимална температура и малко количество вода. Алуминиевите съдове са строго забранени, а са се препоръчвали да се използва сребърни прибори за хранене.

Пречистване на  черния дроб  с Герсон терапията

Още от времето, когато е работил на лечението на туберкулозата, Герсон знаел, че за да е успешно лечението, трябва да внимава за черния дроб. Заключил, че детоксикацията на черния дроб е необходима. С прилагането на клизма се решавал този проблем. Наблюдавайки много пациенти, решил, че клизмата с кафе е най-ефективна. Дори и при пациенти с болки, които са били на кодеин или морфин, имало резултат.
От изследванията се оказало, че клизма с кафе разширява жлъчните пътища и улеснява потока на жлъчката. При някои пациенти това довело до по-голямо подобрение, отколкото аналгетиците. При пациенти, които не са прилагали детоксикация на черния дроб, след аутопсията се виждало, че причината за смъртта е затрудненост на черния дроб. Понякога и рициновото масло се използвало за клизма.

Книгата "Терапията Герсон"

В книгата на Шарлот Герсон – “Healing The Gerson Way”  (както и в издадената на български език „Терапията Герсон“) е дадено описание на цялото лечение и пълният протокол, както и много рецепти за позволените от Герсоновата терапия храни, точният начин на приготвяне на клизмите, колко често да се правят и защо са важни за детоксикацията. Лечението се провежда в домашна обстановка. Трябва да се знае само едно – за да е ефективна, терапията на Герсон, трябва да се спазва абсолютно точно и да продължи около година и половина - две. Подобрение в състоянието на пациента настъпва много бързо – често само след няколко месеца, но за да се постигне пълно излекуване и прочистване на организма е важно да се завърши пълният курс на лечение.

Източник: e-zdravey

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини