От х:

Днес в x:

Стоянка Мутафова на 96: Великата легенда на родния театър

На днешния 2 февруари своя 96-ти рожден ден празнува голямата и обичана българска актриса Стоянка Мутафова. Родена през 1922 година в София, тя започва великата си кариера още през 1946 година.

До ден днешен тя играе, като е участвала в десетки театрални постановки на сцените на Народния театър, Сатиричния театър, Театър Възраждане и други. Играла е и в емблематични за киното филми като „Специалист по всичко“, „Кит“, „Езоп“, „Топло“, „Бялата стая“ и други.

Да си припомним най-интересното за любимата българска актриса:

Любовта ѝ към театъра никак не е случайна. Баща ѝ Константин Мутафов е драматург в Народния театър „Иван Вазов“.

Пълното име на голямата ни актриса всъщност е Стояна-Мария Константинова Мутафова. Говори се, че объркано име в един театрален афиш „рисува“ бъдещата ѝ самоличност и сега тя е известна на всички като Стоянка.

Бъдещата актриса завършва Първа софийска девическа гимназия, а след това и класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“. Заедно с това тя завършва и Държавна театрална школа в София.

В началото на своята кариера тя работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Истинската ѝ звезда обаче изгрява в Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където тя е от самото му начало.

Стоянка Мутафова има 3 брака зад гърба си и една дъщеря - Мария Грубешлиева.

През 2000 година Стоянка Мутафова е обявена за почетен гражданин на София. 2 години по-късно е обявена и за почетен гражданин на Бургас.

През 2002 година, по случай своя 80-годишен юбилей, е наградена с Орден „Стара планина“.

На 94-годишна възраст през 2016 г. тя осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

Кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини