От х:

Днес в x:

Обрат: Ливадите край Малево стават учебен център за пилоти и парашутисти

    Общинският съвет днес одобри предложението на кмета Добри Беливанов 380 дка край Малево (бившето летище) да се одобрят за изграждане на учебен център за подготовка и тренировка на парашутисти и пилоти на леки и свръхлеки самолети. Инвестиционното намерение за изграждане на тренировъчната база е на софийската фирма Авиотех. Те искат от общината да им учреди право на строеж там за срок от 30 г.

    Само преди ден нагласите бяха за отхвърляне на предложението, главно поради становището на постоянните комисии. Решението на комисията по общинска собственост бе да не се допуска докладната до разглеждане. Мотивите – към нея няма приложено инвестиционното предложение на Авиотех, скица на парцелите, както и договори със земеделците, ползващи тези имоти. Следващите комисии се присъединиха към това становище.

    Становището на комисията по общинска собственост бе обявено днес от председателя й Антон Иванов. Изненадващо само минута по-късно той взе думата и призова съветниците да гласуват "за" предложението на кмета. “Става дума за 375 дка необработвани земи, за част от тях има договори за наем със земеделски стопани, които ги ползват като пасища. Можем да прекратим предрочно тези договори без щети за общината”, обясни Антон Иванов. И допълни: “Днес трябва да решим какво искаме – няколко хиляди лева от наеми в следващите няколко години или една интересна, нехарактерна за региона инвестиция”.

    Антон Иванов обясни още, че това е само предварително съгласие, следват дълги процедури по проектиране, изработване на ПУП, който също трябва да бъде одобрен от общинските съветници.

    В зала “Хасково” бе и представителката на Авиотех – Венета Попова, която разказа за компанията, както и подробности за намеренията им край Малево.

    Малко по-късно общинските съветници одобриха докладната на градоначалника.

    Попитан от репортер на Haskovo.net каква е причината за рязката смяна на мнението му по въпроса, Антон Иванов отговори: “Не съм си променял мнението. От една седмица съм болен, на легло, и не съм присъствал на заседанието на комисията по общинска собственост. Доколкото разбрах, не са били представени на хартия нужните документи – скиците, заявлението за инвестициионно намерение на фирмата и колегите са решили така. Снощи обаче се вдигнах, макар още с температура, и отидох да обясня за какво става въпрос”, разказа Антон Иванов.

    След като на проекта бе дадена зелена светлина, следва промяна в предназначението на земеделските земи. Немалката сума, необходима за преотреждането, се поема от фирмата. Според Авиотех инвестицията край Малево със сигурност ще е над милион. Днес представителката им обясни в зала “Хасково”, че след завършването на проекта там ще работят постоянно около 40 души. Много повече обаче ще бъдат наети по време на строителството, както и след това за обслужващи дейности. Някои дейности пък ще бъдат прехвърлени на местни фирми – като охрана, кетъринг.

    “Днес присъствахме на една важна ваша сесия, на която одобрихте бюджета. Ако одобрите и предложението за нашия проект, ние ще участваме в приходната част на бъдещите ви бюджети”, обеща Венета Попова.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ко
      Кой
      24 -3
      15:34, 26 яну 2018
      Кой му се обади в последния момент? Кой?
    • 2
      Пи
      Пижо и Пенда и Дженда ;)
      21 -5
      16:22, 26 яну 2018
      Е колко хиляди ще платят на общината? Като за кортовете на Юнак по 850 лв на месец ли? Едно летище му стигат 25-30 декара, това е 10 пъти повече, ще се строят къщички за наши хора, ще се парцелира и продава-ех живот здравей - здравей!
    • 3
      Xm
      xm
      21 -4
      16:52, 26 яну 2018
      Даваме си най-плодородните земи за летище, това е БГ. А за Антончо и общинарите - променили са си мнението рязко, щото са им обещали едни пари под масата. За мен те всички са джендъри.
    • 4
      Ни
      ние сме с таз
      13 -1
      18:56, 26 яну 2018
      Антоне,строй се преброй се иси кажете кой с кого е!
    • 5
      Ре
      Реформатор- лаладжия
      13 -2
      21:24, 26 яну 2018
      Такива са в ДЖЕНДЪР ГЕРБ партията на джендърите Бойко Цецо Цецка Делянчо Захариева Беливанката Полихрона Данаилчо Антончо и още много знайни герои на далаверката
    • 6
      Ня
      Някой
      2 0
      17:13, 27 яну 2018
      Този проект ми изглежда като летището в Долна Баня......Да,има учебен център,но и има и къщи с басейни до самата писта,а самолетите им са паркирани пред къщите!каква е тази инвестиция за 1 милион,като за учебния център ще вдигнат един малък хангар и макс още 1 сграда за офис ....
    Последни новини