От х:

Днес в x:

Прахчетата против грип за възрастни не бива да се дават на деца, опасно е

Родителите трябва много да внимават, когато дават на децата си от т.нар. прахчета против грип. Това са препарати, които масово се предлагат в аптеките в момента. Всъщност те не лекуват грипа, а облекчават състоянието на пациентите. Обикновено са комбинация от някакво обезболяващо средство или такова, което понижава температурата, и средство, което отбъбва лигавицата и намалява секретите в носа.

Искам изрично да предупредя, че такива прахчета не трябва да се дават на деца под 12-годишна възраст. За това има и официално предупреждение на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ. Много родители смятат, че могат да ги дават и на деца, някои от тях също така се рекламират като прахчета за деца. Ако обаче не са изрично предназначени за деца, в никакъв случай не се препоръчват от специалистите.

Това пише доц. Тодор Широв, УНГ специалист, в профила си в социалната мрежа за здраве CredoWeb.

Лекарствата действат различно при децата

Много хора смятат, че лекарствата за възрастни могат да се прилагат и за деца, като се намали дозата. Т.е. ако един възрастен тежи 60 кг и пие цяла доза, едно дете, което е 30 кг, трябва да пие половин доза. Това не е така. Лекарствата в детска възраст действат по съвсем различен начин, тъй като метаболизмът на децата е различен и начинът, по който става обработката на лекарствата, е съвсем друг. Има документирани смъртни случаи при деца, пили прахчета против грип, предназначени за възрастни.

Трябва да се има предвид, че част от продуктите в състава на прахчетата в черния дроб се обработват до отпадни продукти, един от които е морфинът. А той силно потиска дишането и това е опасно за малки деца и за бебета.

Вирусните инфекции сериозно застрашават слуха

Сезонът на вирусните инфекции настъпва. Все още не се наблюдава голяма грипна активност, но това предстои. Винаги при повишена заболеваемост от вирусни инфекции сред населението има голяма опасност за слуха на хората.

По време на вирусни епидемии много пациенти получават намален слух или пък даже оглушават. Това е така, защото вирусите имат свойството да увреждат нерви. Ако вирус попадне в някой нерв или близо до него, или пък в нервни клетки по кръвен път, това води до увреждане на рецепторни клетки, включително и слухови. Така че е възможно в хода на вирусната инфекция пациентите да получат шум или намаление на слуха в едното или в двете уши. Понякога това е обратимо, но понякога не. Такива поражения може да се получат при всички вирусни инфекции.

Вирусите имат 3 основни действия – епителотропно, вазотропно и невротропно. При първото се увреждат епителните клетки – така се получават херпесите по устата или херпесите вътре в устата - афтичките. При второто се увреждат съдовете, затова при вирусни инфекции хората кървят повече, включително и от носа. Ние, ушните лекари, първи знаем, че идва голяма вълна от вирусни инфекции, когато се увеличат пациентите с кръвоизливи от носа. Третото свойство на вирусите е невротропно – увреждат нерви. Има хора, които ослепяват, оглушават или пък загубват обоняние или вкус вследствие вирусна инфекция, подчертава доц. Широв.

При промяна в слуха – търсете консултация веднага

Това, което трябва да се знае и от пациентите, и от лекарите, е, че ако човек в хода на такава вирусна инфекция получи намаление на слуха, загуба на слуха, шум в ушите или комбинация от тези симптоми, трябва непременно да потърси консултация със специалист УНГ.

Много често хората са склонни да смятат, че подобни симптоми са свързани с вирусната инфекция и ще преминат след няколко дни. Затова и предпочитат да чакат. Немалко лекари също така казват на пациентите си „Добре, имаш шум в ухото, но това е от хремата или от вирусната инфекция, ще ти мине след няколко дни, изчакай“.

Няма как обаче да се каже какво е намалението на слуха, ако не се направи специализирано изследване – аудиограма. Тогава може да се разбере дали нервът е увреден или става въпрос за намаляване на слуха, което се дължи на хремата или на запушения нос и което се лекува.

Общопрактикуващите лекари да не подценяват оплакванията

Проблемът с намаляването на слуха при вирусна инфекция е такъв, че ако не се вземат мерки и ако не се започне лечение в рамките на първите 1 – 5 дни, обикновено настъпват трайни и необратими увреждания на слуха. Настъпва смърт на нервни клетки, а когато загине нервна клетка в нервната система, ние нямаме възможност да я възстановим, организмът също не може да направи това. Затова тук времето е от критична важност.

Колкото по-рано започне терапията, толкова по-големи са възможностите на този човек да възстанови слуха си. Най-добре е това да стане още първия ден, втория, третия. На петия – шестия ден вече няма голям шанс за възстановяване на слуха. Затова искам да предупредя както пациентите, така и лекарите, особено общопрактикуващите – да не приемат лекомислено оплакванията на пациентите за намаление на слуха, а да ги изпратят навреме на консултация със специалист и аудиометрично изследване на слуха, допълва доц. Широв.

Още полезни статии четете на адрес: www.credoweb.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини