От х:

Днес в x:

Борис Джонсън се среща със Сергей Лавров в Москва

Борис Джонсън е на посещение в Москва и се срещна с руския си колега Сергей Лавров. Това е първата визина на Джонсън в Русия от 2012 год. насам. Разговорите на двамата външни министри са по "сложни въпроси", пишат руски медии.

Отношенията между Русия и Великобритания са на крайно ниско ниво, изрази съжаление Лавров преди срещата. Борис Джонсън отбеляза, че двъстранните отношения между Лондон и Москва имат над 450 годишна история. Той видя затопляне в отношенията през последната година, все пак. В Русия по негова информация през 2017 са доставени 300 автомобила Bentley. " едва ли, разбира се са ги купили служители от руското МвНР", предположи Джонсън. След това преговорите продължиха при закрити врати. Очаквано те са обсъдили въпросите за КНДР, Сирия, Украйна и двустранните отношения, особено след излизането на Великобритания от ЕС

Общата пресконференция след преговорите бе предавана директно от руски медии. В своя изказване Борис Джонсън се определи като "убеден русофил" и съобщи, че все още има родственици в Русия.

"За първи път Обединеното кралство има външен министър с името Борис и съм сигурен, че още дълго това няма да се повтори", каза Джонсън. Той приветства търговските връзки между двете страни и пожела тяхното развитие и в бъдеще.

От своя страна, Лавров посочи, че сътрудничеството между Русия и Великобритания в борбата срещу тероризма е възпирано от делото "Литвиненко". "Няма как без преки контакти между британските спецслужби и руската ФСБ да имаме успех в общата битка срещу тероризма", каза Лавров.

По изтезанията на гейове в Чечня и предполагаемата руска намеса в изборите страните остават на различни позиции.

Лавров отбеляза, че самият Джонсън наскоро е казал, че няма доказателства за намеса на Москва в референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

"Неуспешно, неуспешно, мисля, че е думата", отвърна Джонсън, който е привърженик на Брекзит, на което Лавров отговори: "Той е уплашен, че ако се съгласи с мен, репутацията му у дома ще се срине."

"Мисля, че е много важно... да се признае, че руските опити за намеса в нашите избори или в референдума ни, каквито и да са били, не са били успешни", подчерта Борис Джонсън.

Лавров каза, че обвинява Великобритания за лошото състояние на отношенията, оплаквайки се от "обидите и агресивните изявления" от страна на Лондон. Той освен това се оплака, че Великобритания излага различията между двете страни в публичното пространство, вместо да ги сподели лично.

Въпреки че през по-голямата част от съвместната пресконференция двамата си отправяха язвителни забележки, те звучаха оптимистично по отношение на опитите за сътрудничество в тесни сфери като Съвета за сигурност на ООН и уреждането на сигурността за следващото световно първенство в Русия.

В крайна сметка двамата дипломатично обявиха, че общите интереси на двете страни са по-силни от политическите им разногласия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини