От х:

Днес в x:

Откриха рак на мумия на 2000 години (видео)

Мъж, живял преди 2000 години, е бил изследван с компютърна томография и при това медиците са открили рядък и злокачествен тумор.

На тялото, мумифицирано преди векове и открито в египетска гробница, наскоро било извършено пълно компютърно сканиране в болницата "Кроуз" в Сиракуза, Ню Йорк. Изследователите се надявали да научат от какво е починал човекът,  който е бил наречен "Хеп". Както се оказало, той е страдал от заболяване, което все още ни измъчва днес - рак.

"Той има тумор на малкия пищял (фибула), който е една от двете кости на долната част на крака", обяснява радиологът д-р Марк Левинсън от Болница "Кроуз". "Като го погледнете, той притежава всички характеристики на злокачествен тумор и този е рядък. Така че, тук имаме рядко обстоятелство и рядък тумор".

Невъзможно е да се разбере дали този тумор е отнел живота на Хен или дали е починал по време на опит за операция. Древните египтяни едва са имали представа за фаталната болест на човека, още по-малко за технологията, с която да я лекуват адекватно, но доказателства за груби хирургически опити са вече документирани от археолозите в Египет.

Мумията на Хen се изследва от лекарите за втори път, като предишният опит през 2006 г. не доведе до точна диагноза. "Оттогава, през последните десет години, е подобрено оборудването", отбелязва д-р Левинсън.  Сканирането и диагностицирането са били дарени от болницата. Поне 2000-годишният Хен не трябва да се тревожи, че сметката му е набъбнала, в отвъдния живот.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини