От х:

Днес в x:

Министър Кралев категорично подкрепя изграждането на инфраструктура за зимни спортове

 Позицията на ММС е категорично в подкрепа на изграждането на инфраструктура за практикуване на зимни спортове в страната ни. Toва каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на дискусията за концесията на ски зона Банско. Той приветства инициативата на МОСВ за провеждане на дебата. По думите на спортния министър е крайно време да се разреши казусът от 2001 г. за това дали да се строи втора кабинкова линия в зимния курорт Банско. “Алтернативата на кабинковия лифт са над 130 микробуса с по 15 места, които да извозват туристи всеки час. Ясно е кое ще доведе до по-големи щети за околната среда. Това ще причини и негативен имидж за България като ски дестинация”, категоричен бе министър Кралев. Той обясни, че е участвал в множество кръгли маси по темата като не е чул нито един експерт да изкаже аргументи срещу изграждането на втори кабинков лифт и разширяването на мрежите от ски писти в България. "Истинският въпрос тук е не дали е необходимо, а колко ски писти и колко лифта са необходими, за да може да имаме адекватна на обществените нужди спортна зимна инфраструктура", подчерта спортният министър. 
    Красен Кралев заяви, че приоритет на Министерството на младежта и спорта е да създаде условия за развитие на масовия и детско-юношеския спорт, но с наличната инфраструктура в зимните ни курорти това е почти невъзможно. “Как да се създадат условия за подготовка на спортисти при по-малко от 200 км писти в цялата страна в сравнение със 7 000 км в Чешката република и 1 800 км в Словения? За мен, като министър на младежта и спорта най-важно е да създадем условия, както за професионален, така и за масов спорт, който е важен за здравето на нацията”, коментира той. По думите на министър Кралев именно спортът е най-големият промоутър на дадена държава като туристическа дестинация. 
    Красен Кралев обясни, че Банско е бил домакин на пет Световни купи в алпийските ски и една в сноуборда, като през 2018 г. отново приема Световна купа по сноуборд. Курортът е домакинствал още на европейско първенство и европейски купи по биатлон, а през 2021 г. приема световно първенство за младежи и девойки през 2021 г. в алпийските ски. “Това е огромна реклама за страната ни”, заяви министърът на младежта и спорта. Кралев даде пример с множество световни курорти, които са в природни паркове, което не пречи на никого. Така е в Сърбия, Румъния, Турция, Италия, Франция, САЩ, Канада, Япония. Зоните за олимпиадата в Сочи и тази в Пьонгчанг също са в природни паркове. 
    Спортният министър обясни, че благодарение на успехите на двама от световните лидери в сноуборда – българските състезатели Сани Жекова и Радо Янков има повишен интерес към сноуборда. “Ние сме задължени да осигурим адекватни условия за практикуване на зимни спортове за нашите деца, за да могат да спортуват и да обикнат природата”, каза Кралев. 
    “Трябва да тръгнем категорично към разширяване на инфраструктурата за зимни спортове – нужно е да се изгради не само втори лифт, но и ски писти. Обществените нагласи са категорично в тази посока”, коментира той. Министър Кралев заяви, че МОСВ ще получи и логистичната подкрепа на ММС за реализирането на този проект. 

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини