От х:

Днес в x:

Здравната каса в Хасково плаща половин хапче на болен

Чиновник от хасковската здравна каса промени днес назначеното лечение на болен от Паркинсон, като оряза наполовина предписаният медикамент Синемет. Протоколът за предписване на лекарства, заплащани от РЗОК, е издаден от невролога д-р Георги Попов. Пациентът е възрастен човек, страдащ от нелечимата болест. Неврологът е предписал дневна доза - три пъти по едно хапче, но нечия чиновническа ръка е поправила протокола и назначението на лекаря – три пъти по ½ хапче. Така месечната дозировка от 90 таблетки става 45. Срещу поправката, направена на ръка, няма име, нито професия.

По този начин отговорността при евентуално влошаване на състоянието на болния, е ничия.

Грешката в протокола всъщност е на д-р Попов, заяви за Haskovo.net шефката на РЗОК д-р Павлина Куюмджиева. Според нея одобряването на лекарствата и тяхното количество от Касата става по лекарствен списък, в който са фиксирани максималните дози. В случая максималната доза от това лекарство е 1250 милиграма, а д-р Попов е изписал 1600 млгр., обясни тя.

Попитана дали ако лично тя се разболее, би се доверила на някакъв списък с максимални дози, или на лекаря си, тя обясни, че Касата работи с одобрен от парламента бюджет. По думите й този протокол се връща при лекаря, който издава рецепта за плащаното от Касата количество от лекарството. Ако обаче по негова преценка болният се нуждае от по-голяма доза, трябва да изпише нова рецепта, която болният да си плати сам. По закон Здравната каса поема на сто процента лечението на болестта на Паркинсон.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини