От х:

Днес в x:

Работодатели и синдикати с нееднозначна подкрепа на бюджетa

Работодатели и синдикати изразиха нееднозначна подкрепа на проектозаконите за държавния бюджет, за бюджета на ДОО и за бюджета на НЗОК за 2018 г.

Проектите бяха обсъдени днес на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Председателят на НСТС, вицепремиерът Валери Симеонов увери журналистите, че бюджетът за догодина крие много и приятни изненади по аналогия с пицата "Калцоне", с която определи по-рано днес проектобюджета.

С най-голяма подкрепа се ползва Законът за държавния бюджет, който бе подкрепен от 5 организации на заседанието, а 2 не го подкрепиха. Най-малка подкрепа получи бюджетът на ДОО, получил 2 подкрепи и 5 несъгласия, каза Симеонов.

Бюджетът на НЗОК беше подкрепен също от 5 организации, а 2 изразиха несъгласие.

„Ако приемем, че тръгваме от двойка по шестобалната система и за всяка подкрепа на всяка от четирите представителни работодателски организации слагаме по един бал. Законът за държавния бюджет получи 5, т.е подкрепен е от три представителни работодателски организации, за НЗОК е подкрепен от 2 и от 2 не е подкрепен, т.е. получи 4, а пък за ДОО получи двойка, т.е. нито една от представителните работодателски организации не го подкрепи“, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Бюджетът на общественото осигуряване не се подкрепя от работодателите заради грубата, според тях, намеса на държавата с увеличението на минималните осигурителни прагове и липсата на мерки, където такива трябва да има, например за фалшивите болнични, обоснова се Велев.

Той цитира данни, че въпреки липсата на административно увеличение на МОД през миналата година, събраните осигуровки за първото полугодие на тази година растат с 14% спрямо същия период на миналата година.

Ася Гонева от КНСБ обаче смята, че това се дължи на увеличаването на минималната работна заплата, както и на увеличената вноска за фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване.Синдикатът не подкрепя бюджета на общественото осигуряване заради отнемането на права на хората чрез затруднения достъп до краткосрочното обезщетение за безработица, много малка е и стъпката, с която се увеличават пенсиите през следващата година, коментира Ася Гонева, която е изпълнителен секретар на КНСБ.

Синдикатът настоява стъпката, с която расте тежестта на осигурителен стаж в пенсионната формула да е по-смела, и тя догодина да стане 1,2 (сега e 1.1%), за да могат да повярват хората, че осигурителният им принос е от значение. Правителството предвижда плавно покачване на тази "стъпка", като тя в края на 10-годишен период стигне до 1.5%.

По думите на Гонева оценката на синдиката за усилията на вносителя не е негативна, защото се правят стъпки за подобряване на приходите, но те са закъснели и плахи.

По отношение на държавния бюджет от БСК имат процедурни критики. Заместник-председателят на БСК Димитър Бранков каза, че законопроекти с обществено значение трябва да бъдат публикувани за обществено обсъждане преди заседанието по тях на Тристранния съвет.

По думите му погрешен сигнал е и увеличението на заплати в нереформирани системи.

Синдикатите пък смятат, че някои от бюджетните сфери остават недофинансирани. Те настояват поне с 10 на сто да се увеличат всички бюджетни заплати.

По темата за клас "прослужено време" работодателите съобщиха, че ще сезират Конституционния съд за противоконституционност на добавката. Синдикатите отново повториха, че с предложението на работодателите за включване на класа в основната заплата ще се появи нов вид неравенство - хора на една съща длъжност да са с различна основна заплата.

При облекченията за внос на работници от трети страни синдикатите са против да отпадне пазарният тест. Те са и срещу замяната на списъка с професии за така наречената "синя" карта с понятието "висококвалифицирани работници".

Велев заяви, че в средносрочен план дефицитът на кадри в страната ще възлезе на над 500 000 души и затова не трябва да има прегради пред вноса на работна ръка. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини