От х:

Днес в x:

Села в община Камено са откъснати след дъждовете, човек се е удавил, а друг се издирва

Дъждовете, които паднаха в Бургаско взеха жертва. Възрастен мъж се е удавил, след като тази нощ е бил отнесен от придошла вода в дома му в село Полски извор, съобщи кметът на община Камено Георги Георгиев пред Би Ти Ви.

В село Черни Връх една жена е в неизвестност, след като е била отнесена от придошлите води. В община Камено е обявено бедствено положение.

Шест села са откъснати

и към момента е невъзможно спасителна техника да стигне до тях. Отнесени са мостове, пътища са под вода, а в селата е прекъснато и електрозахранването. В село Трояново са отнесени улици и площадът.

Засегнати са половината жители на общината, чието население е общо 12. хил. души, каза кметът. По думите му през нощта изведнъж е придошла вода. Сега на места водата достига и 3 метра, тъй като теренът е хълмист, а същевременно има много водоеми, каза той. Пътят Бургас – Средец, който се използва и от жителите на бургаския кв. "Меден рудник" и който също е под вода, в момента е затворен от жандармерията, каза Георгиев и призова хората, които живеят в близост да не се опитват да тръгнат по него, а да останат по домовете си.

По информация на МВР сигналите за наводнени къщи са започнали да постъпват в 1 часа тази нощ. Засегнати са селата Камено, Константиново, Братово, Ливада, Равнец, Черни Връх, Полски извор, Тръстиково и южните квартали на Бургас. Към 9 ч. е получена сигнал, че река Велека прелива в село Кости, община Царево.

От сутринта хеликоптер облита района на наводненията, за да се установи какво е състоянието на засегнатите населени места.

Кметът на Камено каза, че екипи на общината и полицията обикалят язовирите и проверяват за спукани стени. За момента няма информация за такъв проблем, но той не изключи и такъв вариант. " Миналата седмица бяха проверени (язовирите – бе.ред.) и нямаше проблеми", каза той. Георгиев добави, че всички речни корита и дерета са били почистени с наета от общината техника.

В Област Бургас вече са паднали над 100 л/кв.м дъжд, се разбра от прогнозата на Националният институт по метеорология и хидрология при БАН.

В Бургас и още три южни области за днес бе обявен оранжев код за опасни валежи, като очакванията на метеоролозите бяха за количества дъжд от 60 л/кв. м. Тази сутрин Националният институт по метеорология и хидрология коригира прогнозата си и в Бургас вече е в сила най-тежката степен на предупреждение - червен код. "На места в областта регистрираното количество на валежа вече е над 100 л/кв.м. През деня валежите ще продължат", се казва в съобщението на НИМХ.

От там посочват, че най-сериозни количества валежи е имало в Карнобат. Там за последните 12 часа са паднали 168 литра кв./м. В Бургас количеството е 53 л/кв.м.

Червеният код означава, че големи населени области са застрашени от наводнения и има риск за живота на хората. Възможни са евакуации, сериозни затруднения в транспорта и са много вероятни са прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. "Вземете мерки да се предпазите и действайте според съветите на компетентните власти", гласят съветите на метеоролозите

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини