От х:

Днес в x:

Военни пилоти в "Граф Игнатиево" отказаха да летят

Напрежението сред военните пилоти в базата "Граф Игнатиево", които летят на МиГ-29, днес се е повишило и някои медии, сред които специализираното списание aeropress-bg.com, съобщават за стачка. Според списанието "летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден за полети", но бойното дежурство продължава да се носи.

От Министерството на отбраната (МО) първоначално твърдяха, че "няма бунт, няма отказ от полетите", а планираните за днес "дневни полети при прости и сложни метеорологични условия" не се изпълняват заради "нельотна погода". От МО твърдяха още, че пилотите са седнали да обсъждат проблемите на изтребителната авиация и са извикали командира на базата бригаден генерал Иван Лалов.

"Част от пилотите от база "Граф Игнатиево" няма да провеждат планирани учебни полети заради неувереност", призна малко по-късно заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред "Фокус". Според него "проявената неувереност на част от пилотите в "Граф Игнатиево" за извършване на полети е свързана преди всичко според тяхната оценка с недостатъчна тренираност поради недостатъчно летателни часове".

"Пилотите са разтревожени за работата си", казаха от МО. Въпреки че бяха поръчани 10 "нови" двигателя за МиГ-29, се оказа, че те нямат необходимата документация и не могат да бъдат монтирани на изтребителите. От министерството твърдят, че въпросът с двигателите се решава и след монтажа им Военновъздушните сили ще имат още 3 боеспособни изтребителя, като общата им бройка ще е 10. Запрянов, който е генерал от резерва, каза още, че двигателите са отремонтирани в завод, който е част от РСК-МиГ, и проблемът с документацията ще бъде решен. Той добави, че скоро ще бъдат гласувани още пари за гориво и пилотите ще могат да увеличат летателните си часове.

По неофициална информация все още не са доставени и смазочни материали, които са необходими за работата на изтребителите. От министерството са обявили обществена поръчка за доставката на авиационни масла и добавки, като срокът за подаване на документи е 21.11.2017 г. Липсата на изправни изтребители води до липсата на подготвени летци.

За пореден път беше отложен проектът за купуване на нов изтребител, като очакванията са той да се забави с една година. Инвестиционният проект за купуване на нов за армията ни изтребител трябва да бъде разгледан отново от парламента, след което пак да бъдат водени преговори с потенциалните доставчици. След подписване на междудържавен договор новият самолет може да бъде доставен до между една и три години, според избора на изтребител.

Проблемът не е от снощи, от 6 месеца или от година, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след тържествен ритуал в парка "Генерал Лавров" край Горни Дъбник, цитиран от БНТ. "Не знам кой е казал, че няма да има нов изтребител - ще има, може би някой съвсем изкуствено създава тази ситуация", коментира Каракачанов. Той добави, че неговата амбиция е първо да се направи поддръжка и модернизация на сега съществуващата техника и преговори за купуване на нов изтребител. Каракачанов добави, че състоянието е критично във всички видове въоръжени сили. За трите проекта за модернизация - нова бронирана машина за пехотата, строителство на два кораба и за закупуване на нов изтребител, който ще струват 3,5 милиарда министърът каза, че не иска тези неща да стават на бегом и след него "някой да установи, че има пропуски, нарушения или че са направени неизгодни сделки".

"На тези, които ми говорят само за 9 нови изтребители, задавам въпроса, ако ние зарежем 43 самолета, които можем да ремонтираме, и ги изоставим в хангарите, с 9-те нови, които ще придобием един ден, смятат ли, че ще решим проблема - няма да го решим", добави вицепремиерът.

От авиобазата и от Министерството на отбраната отказаха официална информация и обещаха повече подробности следобед.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ге
    Герчо с тамбурата
    1 -1
    19:17, 24 окт 2017
    Само така, братци, Ние сме с вас- продължавайте,
  • 2
    Ян
    Янков
    2 -1
    11:33, 25 окт 2017
    Браво на военните пилоти. Доказаха, че тъпите политици, не могат да ги маниполират. Браво на момчетата - чест и достойнство ,това демонстрират. А за това ,че нямат на какво да летят , трябва час по-скоро, Земеделеца с новата коса, да отговаря, но пред Народен съд. Къде е прокуратурата, да се самосезира, защото в момента, националната сигурност е не застрашена, ами , никаква я няма? Къде е БОКО идиота, да им обясни на пилотите, че заради едни комисионни от американците, няма да летят на друг освен на Ф-15? Къде е военният министър Каракачанов, да излезе, и да каже, защо негови подчинени, не искат да изпълняват служебните си задължения? Запушиха му устата, с министерски пост, и клекна. Ето така се става ,политическа проститутка.
  • 3
    As
    asko
    0 -1
    13:11, 25 окт 2017
    Уважаеми военни пилоти, вие изпълнявате една високоблагородна и патриотична дейност и ще ви помоля НЕ БЪДЕТЕ ПИОНКИ В ЧУЖДА ИГРА!. Просто не го заслужавате!
Последни новини