От х:

Днес в x:

Нова заплаха за пчелите в България

Изображение 1 от 2

    Вносът на пчелни продукти в България от Китай, Украйна и други страни, доведе до разпространението на болести, които са били по-скоро екзотика преди това. Особено опасни са пчелният прашец, восъкът и медът, които не се изследват за болести преди да бъдат внесени в страната. Същите стоки влизат в страната със съмнителни документи или по-скоро фалшиви. Така в България се внасят пчелни продукти, които никога не са отговаряли дори на минималните изисквания.

    В България изискванията към родното производство са в пъти по-високи, отколкото в която и да било друга държава, а в същото време има занижен контрол при вноса/на практика такъв не съществува/.
    Докато в България се правят изследвания и антибиотиците са строго забранени, в страни като САЩ, Китай и Украйна, използването на антибиотици е не само разрешено, но и се насърчава.

    Пчеларите в България се борят чрез био методи с болести, които в останалите държави се подтискат чрез антибиотици.
    Пчеларите се бореха с болеста нозематоза чрез био средства, но това беше Нозема Апис, която е по-скоро сезонна болест и отшумява през пролетта.

    Заплахата, която е плъзнала в страната, се нарича Нозема Церана и е внесена с пчелни продукти от държави, в които са позволени антибиотиците и такива със занижен контрол.

    За разлика от Апис, Церана е много по-агресивна, протича през цялата година. Отслабването или умирането на пчелните семейства се случва и през лятото, докато Апис почти изчезва още през пролетта. Церана отслабва пчелите като понижава техния имунитет към други болести.

    При едно от изследванията на синдрома на празния кошер, 100% от пробите показват наличие на Нозема Церана.

    И двете болести се смятат за проблем при недохранване и липса на нужните на пчелите хранителни вещества. Докато Апис се наблюдава по-често при пчели с бедна диета, Церана отслабва дори силни семейства до смърт. Биопрепаратите, които действат донякъде при старата болест, нямат почти никакъв ефект при Церана.

    Това, което най-често се наблюдава, е пчелни семейства, които се топят дори по време на обилна паша. Картината е характерна за райони с еднообразна растителност, където липсват нужните за имунната система на пчелите вещества. Това е и една от причините много от пчеларите да казват, че след слънчогледа, пчелите са много слаби и се „топят".

    Пчеларите в България смятат, че имат проблем с Нозема Апис, а Церана е някакъв мит или рядко срещана. Е...вече могат да бъдат сигурни, че масово пчелните семейства в страната са заразени. Въпросът е къде и колко са заразените. Отговор дава първото българско изследване, което доказва, че старата болест(Нозема Апис) вече отстъпва мястото си на Нозема Церана.

    От Нозема Апис към Нозема Церана
    Взети са 108 проби от пчелни семейства от различни части на страната (Южна, Северна и Западна България).

    Нозема Церана е открита при 77.2%(34 положителни от 44) в област Русе, област София - 64.3%(18 положителни от 28 проби), докато тези от планинските части са с най-малка опаразитеност – 13.9%(5 положителни от 36).

    Заразени с Нозема Апис и/или в комбинация с Нозема Церана не са открити в нито една проба. Това предполага, че Нозема Церана е доминиращият вид при пчелите в България.

    Цялото изследване(английски език) - https://peerj.com/preprints/3342v1.pdf, от доц. Петър Христов, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, д-р Ани Георгиева, Институт по експериментална морфология, патология и антропология при БАН, доц. Георги Радославов, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, д-р Даниела Сиракова, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН,  Гюлнас Джебир, секция „Структура и функция на хроматина" към Института по молекулярна биология при БАН, д-р Росица Шумкова, опитната станция Смолян към Селскостопанска академия, Бойко Неов, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, д-р Мариа Боуга, Лаборатория по аграрна зоология и ентомология към Аграрния университет в Атина

    Източник: WWW.PUSHALKA.COM

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини