От х:

Днес в x:

12 °C

Разкриха тайната на 3 200-годишен лувийски надпис

През 1878 жители на малкото турско село Бейкьой откриха варовиков фриз с височина 35 см и дължина над 2.5 метра, изпъстрен с непознати йероглифи. На учените ще са им нужни поне 70 години да разберат напълно езика, принадлежащ към групата на лувийските езици. Сега 3 200 години след създаването му, изследователите успяват да разгадаят значението на фриза.

Древният език характерен за териториите на сегашна Северна Сирия и Западна Турция изчезнал около 600 г. пр.н.е, но не и преди създаванато на фриза, който представлява най-дългия надпис с йероглифи от Бронзовата епоха. По време на откриването му, френският археолог Жорж Перо внимателно копирал надписа преди фрагментът от варовик да бъде използван за строителството на джамия.

Тези надписи и последвалите копия били изгубени до 2012 година, когато копието на Перо бе открито в дома на известния археолог Джеймс Мелаарт. Сега екип от швейцарски и немски археолози твърди, че е разгадал надписа и удивителната му история. Според Еберхарт Зангер фризът пресъздава войните, битките и инвазията на принц Муксус. Принцът от времето на Бронзовата епоха бил от царство Мира, контролирало Троя.

Някои хора вярват, че лувийците са “морските хора”, за които се смята, че сложили край на Новото египетско царство. Зангер прави още по-смело предположение, като твърди че е възможно те да са допринесли за упадъка на суперсилите от Бронозвота епоха, след като дали началото на серия конфликти, известни като Нулева Световна война.

При наличието на едва дведесетина души в света, които могат да четат на лувийски и 2.5-метровия фриз е истинско постижение, че историята му е преведена. “Според надписа лувийци от Западна Азия допринесли решително за така наречената инвазия на морските хора и по този начин сложили край на Бронзовата епоха в Източното Средиземноморие”, обяснява Зангер.

Някои учени са скептично настроени към находките, посочвайки факта, че екипът работи с копие с неустановен произход, който може и да е фалшификат. Други твърдят, че би било трудно да се фалшифицира толкова дълъг надпис, особено като се има предвид, че самия Мелаарт не е разбирал лувийски.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ja
  Jack Bauer
  3 -1
  11:58, 21 окт 2017
  Артефакт на 3200 г. използван за строеж на джамия?!? Аборигени.
  • Ma
   MAAVI PARA
   1 0
   15:21, 23 окт 2017
   ДА бе представяш ли си аборигени то4но като каурите, нема да изпратят този камък през 1878 г , за градежа на орфейската църква ами джамия са строили,., БРЕЕЕЙ , БАУЕР ФАКЮ

Хороскоп за 24.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
24 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
24 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
24 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
24 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
24 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
24 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
24 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
24 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
24 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
24 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
24 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
24 яну 2020
Последни новини