От х:

Днес в x:

15 °C

Разкриха тайната на 3 200-годишен лувийски надпис

През 1878 жители на малкото турско село Бейкьой откриха варовиков фриз с височина 35 см и дължина над 2.5 метра, изпъстрен с непознати йероглифи. На учените ще са им нужни поне 70 години да разберат напълно езика, принадлежащ към групата на лувийските езици. Сега 3 200 години след създаването му, изследователите успяват да разгадаят значението на фриза.

Древният език характерен за териториите на сегашна Северна Сирия и Западна Турция изчезнал около 600 г. пр.н.е, но не и преди създаванато на фриза, който представлява най-дългия надпис с йероглифи от Бронзовата епоха. По време на откриването му, френският археолог Жорж Перо внимателно копирал надписа преди фрагментът от варовик да бъде използван за строителството на джамия.

Тези надписи и последвалите копия били изгубени до 2012 година, когато копието на Перо бе открито в дома на известния археолог Джеймс Мелаарт. Сега екип от швейцарски и немски археолози твърди, че е разгадал надписа и удивителната му история. Според Еберхарт Зангер фризът пресъздава войните, битките и инвазията на принц Муксус. Принцът от времето на Бронзовата епоха бил от царство Мира, контролирало Троя.

Някои хора вярват, че лувийците са “морските хора”, за които се смята, че сложили край на Новото египетско царство. Зангер прави още по-смело предположение, като твърди че е възможно те да са допринесли за упадъка на суперсилите от Бронозвота епоха, след като дали началото на серия конфликти, известни като Нулева Световна война.

При наличието на едва дведесетина души в света, които могат да четат на лувийски и 2.5-метровия фриз е истинско постижение, че историята му е преведена. “Според надписа лувийци от Западна Азия допринесли решително за така наречената инвазия на морските хора и по този начин сложили край на Бронзовата епоха в Източното Средиземноморие”, обяснява Зангер.

Някои учени са скептично настроени към находките, посочвайки факта, че екипът работи с копие с неустановен произход, който може и да е фалшификат. Други твърдят, че би било трудно да се фалшифицира толкова дълъг надпис, особено като се има предвид, че самия Мелаарт не е разбирал лувийски.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ja
  Jack Bauer
  3 -1
  11:58, 21 окт 2017
  Артефакт на 3200 г. използван за строеж на джамия?!? Аборигени.
  • Ma
   MAAVI PARA
   1 0
   15:21, 23 окт 2017
   ДА бе представяш ли си аборигени то4но като каурите, нема да изпратят този камък през 1878 г , за градежа на орфейската църква ами джамия са строили,., БРЕЕЕЙ , БАУЕР ФАКЮ

Хороскоп за 19.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще определите приоритетите си и отговорно ще се заемете с реализацията на важните задачи днес. За щастие, ще имате подкрепата на човек, който милее за вас. Близостта му ви дава кураж и усилва вярата ви. Добри изяви ще имат хората на изкуството и интелектуалния труд. Финансови придобивки.
19 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Въпроси, свързани с кариерата и дома ще са сред основните, които ще ви занимават днес. Ще пристъпите към поредното предизвикателство, свързано с професионалната ви заетост или в личните ви дела, като по-малко се доверявате на другите и следвате собствената си мисъл. Не позволявайте на депресията да ви завладее.
19 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
19 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Намеренията ви днес ще се осъществяват. Това ще ви отвори допълнителна работа, но за сметка на това ще имате добри възможности за бъдещето. На някои от вас им предстои пътуване, свързано с ново сътрудничество. Организацията по преместване на дейност в друг град ще ви ангажира повече от очакваното.
19 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Запазвайки правото си да вземате сами решенията си, ще заявите претенциите си към онези, които са под ваш контрол. Приобщете ги към задачите си и ще постигнете по-бърз напредък в делата си. В работата си не рискувайте излишно, винаги има по-добър начин, който чака да бъде открит.
19 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете по-търпеливи днес. Спомнете си, че хубавите неща стават бавно. Отношенията ви със сърдечния партньор постепенно навлизат в желаната от вас насока. В делови план ще получите реални възможности за разширяване на бизнеса си. Нужно ви е да се доверите на повече хора. Сами няма да се справите.
19 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
19 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят може да бъде много успешен ако успеете да се възползвате от връзките си в деловите среди. Възможно е да възродите старо ползотворно партньорство или пък откриете най-подходящия за работата ви човек. Ще получите неочаквана подкрепа от човек, на когото до скоро не сте имали доверие. Не бъдете твърде предубедени, ако го изслушате е много вероятно да промените мнението си.
19 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Колебанията ви по отношение на предстояща изява са излишни, имате всичко, което ви е нужно, за да се справите. Харесвани сте и ще бъдете насърчени от онези, на чието мнение особено държите. Целите ви са ясни, подготовката е към края си, действайте. Пътуване ще направи деня на някои особено динамичен.
19 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С конструктивен подход ще решавате проблемите днес. Качествата ви няма да останат незабелязани и с тях ще приобщите към делата си хора, чието мнение уважавате. Ще ви спори, а нещата ще се случват така, както сте ги планирали. По някои от въпросите ще отпаднат и притесненията ви.
19 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете разбиране към проблемите на някого, който очаква да го подкрепите, за да не се притеснявате, когато ви се наложи да търсите услугите му. Този момент скоро ще дойде, за това не роптайте срещу съдбата си. Ако обедините усилията си, по-лесно ще изведете идеите си до успешна реализация.
19 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно се насочете към работа, в която имате изявени способности, за да си осигурите бърз старт и добри печалби. Не се забърквайте в конфликти, които не ви засягат, дори и да сте изкушени да натриете носа някому. Светско събитие вечерта ще ви срещне с популярни хора, познанството с които ще ви е от полза.
19 ное 2019
Последни новини