От х:

Днес в x:

Правят черен списък за пациенти биячи. Преглед на печата

„24 часа“

Българска водолазка се удави на метър от рекорд за „Гинес“ 

Българска инструктурка по гмуркане загина трагично в неделя в Егейско море при опит да подобри рекорд на „Гинес“ за дълбоко гмуркане в открити води, съобщи „Грийк рипортър“. Съпругът ѝ Михаил, заедно с когото влезли в дълбините, е в критично състояние в интензивно отделение на болница в Солун.

45-годишната Теодора Балабанова трябваше да опита да подобри рекорда още в събота, 23 септември. Лошите атмосферни условия обаче я принудиха да отложи гмуркането за следващия ден.

Двамата водолази се гмурнаха в района на залива Торонеос, който е между ръкавите Касандра и Ситония на Халкидическия полуостров в Гърция.

Подобряването на световното най-добро постижение бе мечта и за двамата, за осъществяването на което се готвят дълго време. Целта беше да поставят световен рекорд в две направления – за жени и за двойка гмуркачи на дълбочина от 231 метра в открити води.

„Стандарт“

Черен списък за пациенти биячи

Пациентите, склонни към насилие, да влязат в черен списък. Той ще бъде изпратен в болниците и така ще бъде заострено вниманието на лекарите, ако подобен човек потърси помощ. Тази идея бе лансирана по време на кръгла маса на тема „Мерки за превенция на агресията над медицински лица“, организирана от БЛС. Практиката със създаването на черен списък вече е изпробвана във Великобритания, САЩ и Кипър, каза д-р Галинка Павлова от БЛС.

На дискусията стана ясно, че всеки втори медик у нас е бил жертва на агресия, като в половината от случаите насилието се е случило повече от един път. В най-голям риск са медицинските сестри. Пациентите са недоволни от здравната система и особено от доплащането за медицински услуги.

„Монитор“

Псевдоеколози лапат пари от държавата като спасители

Псевдоеколозите от „Корал“, които цяло лято протестираха срещу държавата и местните власти заради проверките на институциите, се оказаха лапащи без свян от същата тази държава. Докато през ден скачаха срещу инспекциите на общината, туристическото министерство и РИОСВ – Бургас, при които лъсна, че нелегално настанилите се на плажа и гората зад тях т. нар. дивокъмпингуващи крадат ток и вода, активистите на „Да запазим „Корал“ са се цанили за спасители на ивицата. Но далеч не безплатно. Сдружението е взело над 20 бона за два месеца работа, като парите са по обществена поръчка, обявена от областната управа на Бургас.

„Сега“

Правителството ще намалява чиновниците чрез споделени услуги

Поредно правителство прави пореден опит да намали раздутата администрация и да направи работата ѝ по-ефективна. Вицепремиерът Томислав Дончев стартира вчера съвместен проект със Световната банка, който предвижда закриване на многобройните дирекции и отдели, занимаващи се с една и съща работа в различни ведомства и териториални поделения, и създаване на централни звена за обслужване. Става дума за сливане на службите по счетоводство, „ТРЗ“, „Личен състав“ или „Кадри“, правните отдели, звената за IT. Реформата трябва да доведе до значителни съкращения на чиновници и спестяване на бюджетни разходи.

„Дума“

Засякоха замразена цаца с олово на българския пазар

На българския пазар се продава замразена цаца с повишено съдържание на олово и риба с изтекъл срок на годност. Това става ясно от проучване, направено от „Активни потребители“. Организацията е направила изследвания на 12 търговски марки замразена риба. Всички те са вносни продукти и се предлагат на нашия пазар от търговци, а не от компании, занимаващи се с улов.

За само една риба е установено, че е негодна за консумация. Това е замразена цаца, уловена в Балтийско море от латвийска компания. Тя е била с повишено съдържание на олово. Рибата е пакетирана и внесена в България от румънска фирма. Тази търговска марка притежава също и високи, но ненадхвърлящи максимално допустимия лимит количества кадмий и живак, съобщават от организацията. От „Активни потребители“ правят заключение, че най-проблемна е вносната океанска и морска риба.

„Капитал дейли“

България не изпълнява задълженията си за поддържане на Дунав

От всички страни по поречието на Дунав България е тази, която най-очевидно не изпълнява задълженията си по поддържането на реката. Това заяви пред „Капитал“ източник от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на Европейската комисия по време на среща за бъдещето на инструмента „Свързана Европа“ в Талин. „От всички проекти, свързани с международната транспортна инфраструктура в България, този ни причинява най-много главоболия. Спешно трябва да се свърши работата по Дунав. Там трябва да се прави драгаж всяка година. През последните 3 години българите не го правят“, заяви източникът, който е във връзка с българското правителство. Драгажът представлява изкопни дейности по дъното на реката, които да я държат плавателна през всички сезони.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини