От х:

Днес в x:

Германия гласува в исторически избори за Меркел и крайно десните

Германия гласува, вероятно канцлера Ангела Меркел ще спечели исторически четвърти мандат, а крайно дясна партия ще влезе в парламента за първи път от повече от половин век, съобщава Ройтерс

Консервативният блок на Меркел е на път да остане най-голямата група в парламента, сочат проучвания на общественото мнение, но разбиването на политическия пейзаж може да затрудни формирането на управляваща коалиция.

Меркел и основният ѝ съперник, Мартин Шулц от социалдемократите (СДП) призоваха вчера германците да излязат и да гласуват.

„Искаме да засилим мотивацията ви, за да можем да достигнем до много, много хора“, призова Меркел вчера в Берлин.

В регионалните избори миналата година консерваторите на Меркел претърпяха неуспехи. От това се възползваха Алтернатива за Германия, които яхнаха негодуванието от решението през 2015 г. германските граници да бъдат отворени за над един милион мигранти.

Тези неуспехи накараха Меркел да се чуди, дали би трябвало да се кандидатира за преизбиране. Но след като тази година темата с миграцията е под контрол, тя се хвърли в наказателна кампанията, представяйки себе си като стожер стабилността в един несигурен свят.

Но и Меркел, и Шулц се безпокоят, че ниската избирателна активност може да работи в полза на по-малките партии, особено AFD, които се очаква да стигнат до парламента. В петък Шулц описа AFD като „копаещи гроба на демокрацията“.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини