От х:

Днес в x:

24 °C

Voyager - 40 години открития в космоса (видео)

Космическата сонда Voyager 2 на НАСА бе изстреляна на 20 август 1977 г. Тя бе последвана от Voyager 1 на 5 септември 1977 г.

НАСА отбелязва 40-годишнината на тази уникална космическа мисия.

Първоначално целта на мисиите била да изследват Юпитер и Сатурн. И те правят редица открития там, като активните вулкани на луната на Юпитер Ио и естеството на пръстените на Сатурн. Но мисията била разширена впоследствие. Това са първите и единствени засега кораби, които са стигнали толкова далеч, а мисията е най-продължителната в историята на космическите полети. Voyager са и първите кораби, които могат да откриват сами повреди и да се справят самостоятелно с тях.

Те дадоха първите изображения отблизо на външните планети от Слънчевата система. 

Voyager 1 прелетя край Юпитер, Сатурн и луната на Сатурн Титан.  

Voyager 2 мина близо до Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. За първи и единсвтен досега път през 1989 г., Вояджър 2 прелетя близо до Нептун и изпрати единствените близки изображения на големия син свят.

Двата Voyager откриха, че атмосферата на Сатурн е почти изцяло от водород и хелий.  Сондата откри и първите индикации за океан под напуканата ледена кора на луната на Юпитер Европа. Стана ясно, че вятър с високи скорости духа на Сатурн. В близост до екватора,Voyager измериха ветрове с около 1100 мили w час.

Космическият кораб Voyager 2 мина покрай далечния Уран, седмата планета от Слънцето, като се доближи на 50,600 мили от облачните върхове на Уран на 24 януари 1986 г. Voyager 2 предаде хиляди образи и голям обем други научни данни на планетата, нейните спътници, пръстени, атмосфера и магнитната среда около Уран.

Voyager 1 излезе в междузвездното пространство на 25 август 2012 г.

Въпреки че двата космически кораби вече са далеч отвъд планетите в Слънчевата система, НАСА продължава да комуникира с тях ежедневно, докато те изследват границата с междузвездното пространство.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
07 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
07 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
07 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
07 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
07 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
07 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
07 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
07 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
07 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
07 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
07 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
07 авг 2020
Последни новини