От х:

Днес в x:

0 °C

Voyager - 40 години открития в космоса (видео)

Космическата сонда Voyager 2 на НАСА бе изстреляна на 20 август 1977 г. Тя бе последвана от Voyager 1 на 5 септември 1977 г.

НАСА отбелязва 40-годишнината на тази уникална космическа мисия.

Първоначално целта на мисиите била да изследват Юпитер и Сатурн. И те правят редица открития там, като активните вулкани на луната на Юпитер Ио и естеството на пръстените на Сатурн. Но мисията била разширена впоследствие. Това са първите и единствени засега кораби, които са стигнали толкова далеч, а мисията е най-продължителната в историята на космическите полети. Voyager са и първите кораби, които могат да откриват сами повреди и да се справят самостоятелно с тях.

Те дадоха първите изображения отблизо на външните планети от Слънчевата система. 

Voyager 1 прелетя край Юпитер, Сатурн и луната на Сатурн Титан.  

Voyager 2 мина близо до Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. За първи и единсвтен досега път през 1989 г., Вояджър 2 прелетя близо до Нептун и изпрати единствените близки изображения на големия син свят.

Двата Voyager откриха, че атмосферата на Сатурн е почти изцяло от водород и хелий.  Сондата откри и първите индикации за океан под напуканата ледена кора на луната на Юпитер Европа. Стана ясно, че вятър с високи скорости духа на Сатурн. В близост до екватора,Voyager измериха ветрове с около 1100 мили w час.

Космическият кораб Voyager 2 мина покрай далечния Уран, седмата планета от Слънцето, като се доближи на 50,600 мили от облачните върхове на Уран на 24 януари 1986 г. Voyager 2 предаде хиляди образи и голям обем други научни данни на планетата, нейните спътници, пръстени, атмосфера и магнитната среда около Уран.

Voyager 1 излезе в междузвездното пространство на 25 август 2012 г.

Въпреки че двата космически кораби вече са далеч отвъд планетите в Слънчевата система, НАСА продължава да комуникира с тях ежедневно, докато те изследват границата с междузвездното пространство.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните ви ангажименти да ви занимават и през почивните дни. Това едва ли ви изненадва и още по-малко разочарова. Работата ви носи удовлетворение, пък и не е толкова натоварена, колкото интересна. Посветете й се и днес, заслужава си. Благоприятен период за нови начинания и планиране на дългосрочни проекти.
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Сега енергията ви е в изобилие, затова отрано се замислете как най-добре да използвате тази благодат. Придобивате нови познания и умения. Любовта ви се усмихва, затова е твърде вероятно да пренебрегнете част от професионалните си задължения, за да прекарате времето си с любимия човек.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще станете съпричастни на чуждите проблеми и ще им посветите голяма част от времето си днес. Не пренебрегвайте задачите си, особено онези, които са със срок днес. Неотложни решения ще ви подтикнат към адекватни и бързи реакции. За много от вас денят се свързва и със спонсорство и реализирани финансови сделки.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса,одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умората ще ви подтикне да потърсите тихо място за отмора. Уважавайте желанието и на другите да се чувстват спокойни, отнесете се с разбиране към проблемите им. Новини, свързани с финансите ви ще подобрят настроението ви, но и ще ви направят по-активни в уреждане на срещи и други делови задачи.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Грижейки се за интересите си, ще проявите разбиране към работата и проблемите на околните, с което ще ги приобщите към работата си. Без да се оставяте на случайността, ще действате съобразно новите условия, както на работното място, така и в обществено-политически план. Предложение за работа или обучение в чужбина за други.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Здравето ви ще ви застави да потърсите нетрадиционни методи на лечение. Любим човек също би ви помогнал да се разтоварите от напрежението и да се заредите с позитивни мисли. Дайте си сметка, че умората засилва притесненията ви, като ви прави нервни и раздразнителни. По-леко ще ви стане и от новината, която ще ви поднесат вечерта.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С лекота ще осъществявате идеите си днес. Ще очаровате с присъствието си и ще срещате разбиране и съпричастност. Няма да се затрудните и в общуването с деловите си партньори. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. За здравето трябва да се погрижите, съществува опасност от настинки и хронични страдания.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се противопоставяйте сляпо на нововъведенията около вас. Изслушайте застъпниците им, може би наистина имат право. Насочете енергията си в позитивна насока. Изявете потенциала си. Възможности за това не липсват, просто трябва да вдигнете поглед. Близост и хармония с човек от обкръжението ви.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С поведението си респектирате околните и така съзнателно ги подчинявате на волята си, спестявайки си изненади. С навременните си действия по интересуващ ви въпрос ще благоприятствате професионалното си развитие. Не позволявайте да се показвате отегчени пред някой, който ви интересува.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви решаването на важен въпрос. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек, на когото бихте могли да се доверите. Вечерта се заемете с нещо приятно и разтоварващо. Работата не е за предпочитане.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е удачен за експерименти от всякакъв род. Ентусиазмът ви е заразителен и отваря всички врати пред вас. Великодушието ви ще ви спечели нови приятели. Отдайте се на желанията си - днес почти всичко ви е позволено.
28 яну 2021
Последни новини