От х:

Днес в x:

Светлина в мрака на Юпитер: Учени откриха царството на тъмната материя

Астрофизици от Принстънския университет и Националната ускорителна лаборатория SLAC представиха възможни доказателства за сблъсък на частици тъмна материя. В своето изследване, публикувано в списание Physical Review Letters, Карлос Бланко и Ребека Лин изследват екваториалната област на Юпитер, за да сведат до минимум въздействието на полярното сияние.

Тъмната материя, предложена още през 30-те години на миналия век остава една от най-големите загадки на физиката. Въпреки, че все още не е открита пряко, повечето учени смятат, че тя съставлява около 70-80 % от цялата материя във Вселената. Нейното съществуване обяснява необичайните гравитационни ефекти, наблюдавани при движението на галактиките и звездите.

Учените смятат, че тъмната материя може да бъде открита непряко като се регистрира топлината или светлината, излъчвана при сблъсък и анихилация на частици тъмна материя. Ново изследване открива възможен признак за такова явление – светлина в горните слоеве на тъмната страна на атмосферата на Юпитер.

Изследователите смятат, че частиците тъмна материя са привлечени към Юпитер от силната му гравитация и се сблъскват с йоносферата на планетата. Според учените тези сблъсъци могат да бъдат съпроводени с излъчване на светлина.

За да потвърдят хипотезата си, учените анализират данните, събрани от спектрометъра за изображения и инфрачервена карта на сондата „Касини“ в продължение на три часа. Те умишлено избрали нощната страна на планетата в екваториалната ѝ зона, за да намалят влиянието на юпитеровите полярни сияния.

В данните те търсели следи от йони H3+, за които се смята, че се получават при сблъсък на частици тъмна материя, и макар че учените открили H3+, все още не е ясно дали количеството му надвишава това, което би могло да бъде причинено от други фактори. Затова те планират да продължат работата си с надеждата да намерят доказателства, че именно сблъсъците на тъмната материя са създали тези йони.

Тези резултати биха могли да бъдат важна стъпка в разбирането на природата на тъмната материя и нейното взаимодействие с видимата материя. Изследванията в тази област продължават и учените се надяват, че по-нататъшните наблюдения и анализи на данни ще помогнат за потвърждаване на теориите им и ще доведат до нови открития.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини