От х:

Днес в x:

На екзопланетите около червени джуджета не може да има живот

Ново изследване стеснява кръга на търсене на извънземен живот. Оказва се, че червените джуджета, включително близките до Слънцето не излъчват достатъчно ултравиолетови лъчи, за да се появи живот на техните планети, дори те да са подобни на Земята. Учени от Харвардския университет и Астрофизичния център Харвард-Смитсониън са публиковали доклада за изследването си в The Astrophysical Journal.

UV-лъчението е необходимо за да се образуват рибонуклеиновите киселини (РНК), които участват в предаването на генетичната информация от ДНК  към синтезиращите белтъчини рибозоми. Според хипотезата за РНК-света тези киселини са предшественици на клетките и са можели да се копират.

Учените изследвали дали звездите от клас М - червени джуджета, излъчват достатъчно ултравиолетова светлина, за да стимулира образуването на РНК на планета от земен тип. Оказало се, че UV в техните системи е 100-1000 пъти по-малко, отколкото е било на Земята преди да се появят едноклетъчните. Затова живот около червените джуджета най-вероятно не се е зародил.

Това не е добра новина, за екзопланетите около червените джуджета Proxima b, LHS 1140b и TRAPPIST-1. За тях се предполага, че има течна вода, която е другото важно условие за възникване на живот. Освен това звездите от клас М са твърде активни, което намалява вероятността там условията да са подходящи.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини