От х:

Днес в x:

Открита е първата в България крепост- склад на медно-сребърна руда

Въпреки обявения от проф. Николай Овчаров преди седмица край на археологическия сезон, някои археолози от централни и регионални музеи не се съобразиха с нареждането на Николай Овчаров и продължават разкопките или дори започват нови. Някои от тях правят забележителни открития, пише директорът на НИМ Божидар Димитров

Така например край бившите мини „Росен” (до с.Атия, Бургаско), закрити в началото на 90-те години на ХХ век, бе открита първата в България крепост- склад на ценна медно-сребърна руда, позната от други рударски центрове в Европа и Близкия Изток. Тя има формата на правилен квадрат с дължина 100 м, дебелина на стените 1,60 м и е открита благодарение на … спътникова снимка. Разкопките са на НИМ и се осъществяват под ръководството на г-жа Павлина Девлова. За съжаление те наистина трябва тази година скоро да бъдат прекратени, поради началото на ловния сезон. „Тук ще се гърми като в Ирак”, е казал кметът на черноморската община.

Добивът на сребро и мед в Античността е достигал наистина гигантски за времето размери. Само нестопената до край шлака, според руския археолог Черних, е 160 000 тона. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини