От х:

Днес в x:

Храни, които могат да облекчат еректилната дисфункция

Еректилната дисфункция  (ЕД) е проблем при много мъже. При някои той се явява от време на време, но при други се дължи на доста по-сериозно заболяване.

Има редица радикални методи на лечение. Ако обаче проблемът се явява само от време на време и искате да се справите с него без лекарства, може да го направите и вкъщи – като промените начина на хранене, отбелязва социалната мрежа за здраве CredoWeb.

Здравословна диета

Здравословната диета и избягването на преработени храни вероятно ще облекчи симптомите на еректилната дисфункция, но това ще отнеме доста време, коментира д-р Закария Пател пред изданието Health24.

Макар че е известно, че определени храни може би помагат при такъв проблем, случаите на подобен хранителен режим не са добре документирани и доказателствата се базират по-скоро на разкази от личен опит. Подобни храни са наричани афродизиаци.

Макар че някои мъже могат да се закълнат, че тези храни наистина действат, засега няма медицински данни, че която и да е определена храна може да лекува еректилна дисфункция. Причината? Еректилната дисфункция е комплексно състояние, което може да се дължи на най-различни фактори. Някои храни може и да увеличат вашето сексуално желание, но едва ли ще променят еректилната дисфункция, ако не се открие и лекува основната причина за нея, предупреждава д-р Пател.

 Храни, които може да усилят сексуалното желание:

  • Горски плодове (както и цитруси) - съдържат химикали, за които се смята, че намаляват риска от ЕД.

  • Черен шоколад – увеличава нивата на допамин, т.нар. хормон на удоволствието, в организма ви.  

  • Стриди – съдържат повече цинк от много други храни и подпомагат мобилността на сперматозоидите.

  • Лют червен пипер – ускорява сърдечния ритъм и води до освобождаването на ендорфини.

  • Червено вино  - отпуска артериите и увеличава подаването на кръв към гениталиите. (Червеното вино съдържа същите биохимични вещества, които намираме и в горските плодове и в цитрусите.)

  • Шам-фъстък – съдържа протеина аргинин, който отпуска кръвоносните съдове и увеличава кръвоподаването в цялото тяло.

  • Кафе. Изследване показа, че кофеинът отпуска определени мускули и артерии в пениса, като увеличава кръвоподаването към него и подпомага поддържането на ерекцията.

Начинът на живот има значение

Имайки предвид, че физиологични фактори като кръвообращение и хормонални нива може да се отразят на еректилната дисфункция, добрият хранителен режим с подходящите витамини и минерали може да подобри значително сексуалното здраве на пациента, смята д-р Пател. Това обаче не означава, че има рецепта, която може да реши с магическа пръчка проблема.

Тъй като затлъстяването и сърдечните заболявания са едни от най-разпространените по света, има значително увеличение на заболявания като високо кръвно и диабет, които се отразяват директно на кръвообращението и оттам водят до задълбочаване на симптомите на еректилната дисфункция.  

Физическите упражнения може да помогнат

Изследванията вече са показали, че мъже, които правят физически упражнения, се радват на по-добра ерекция и секс. Такива резултати са докладвани от мъже, които правят тренировка от 2 часа с усилено натоварване, 3,5 часа с умерени упражнения или 6 часа с леки упражнения на седмица.

Важно е мъжете да правят физически упражнения, независимо какви са те, за да се радват на по-добро сексуално здраве. Физическото усилие в каквато и да е форма е по-добро за представителите на силния пол от липсата на такова, съветват специалистите. 

Още интересни статии четете на адрес: www.credoweb.bg

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини