От х:

Днес в x:

Хасковски алкохолик: Стигнах дъното и трябваше да изплувам

    „Стигнах дъното и трябваше да изплувам“, това сподели хасковлията Диян, който е един от посетителите в сбирките на „Анонимните алкохолици“ в областния град. Младият мъж се е избавил от алкохолната зависимост от година и половина. Най-трудните му години били от 2012 до 2015 и той самият осъзнал, че трябва да се възстанови. „Ставах сутрин и започвах да търся ракия вместо кафе“, разказа Диян. Многократно стигал до болници, за да го лекуват, не само в Хасково, но и в Раднево. „Там ме изчистваха и бях готов за следващия запой“, спомня си 38-годишният хасковлия.

    Диян сподели, че започнал да пие още на 20 г. , но впоследствие необходимостта от алкохол се увеличила. През 2007 г. започнал да пие от обяд, а 4 г. по-късно – от сутринта. „Като огладнее човек, търси да яде. Същото е и при алкохолиците – започват да търсят пиене“, прави съпоставка мъжът. Животът обаче се обезсмислил, напуснал работа, пропадал все повече и повече, не само психически, но физически и социално. Така той самият решил, че трябва да се възстанови от алкохолната зависимост. Сега целта му е да живее пълноценно, да работи и да създаде семейство. „За да направи човек тази крачка, трябва да намери силата в себе си и да потърси помощ“, категоричен е Диян, който сега се опитва да подаде ръка и на други нуждаещи се.

    За отбелязване на 1 г. от основаване на хасковската група пристигнаха анонимни алкохолици и приятели от София, Варна, Стара Загора и Сливен. На срещата дойдоха психологът към РЗИ Красимира Богданова, нейни колеги от страната и психиатърът д-р Иван Добринов, който е шеф на отделение в Психиатрията в Раднево.

    Сбирки на анонимни алкохолици в България има от 25 г., като в последните 8 г. дейността се разраства. Те се провеждат в 15 града в страната.

    Организацията на анонимните алкохолици възниква през 1935 г., когато нюйркски борсов посредник и хирург от Охайо канят на среща приятели, не за да пият, а за да се възстановяват. Те създават първата група, а после прераства във формация от групи по цял свят. До момента има над 2 млн. члена възстановени, благодарение на програмата, обясни бивша алкохоличка от Варна. Групи на анонимни алкохолици има в над 150 държави в света.

    Хасковските сбирки се организират в помещение в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“ на ул. „Цар Освободител“ 38.

    ! Имената на анонимните алкохолици са променени заради конфиденциалност!

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Jo
      jo
      31 -1
      13:53, 29 юли 2017
      дано се оправят...алкохола не е простил на никого..всички посягаме към него когато ни е трудно,но това не е решението..аз самият бях посегнал към него,но той в никакъв случей не оправи нещата...напротив
    • 2
      Он
      ОНЧО
      10 -5
      01:06, 30 юли 2017
      Смених,просто града,,и всичко си дойде на място ! Най ,скучният град ,,хасково ! Минах и през тези моменти,,,,забравих за хасково ! Никога не съм живял там,,,
    • 3
      Ве
      Верно ли бе ...
      6 -2
      20:05, 30 юли 2017
      Алкохола и висшето образование не прощават на никого !!!
    • 4
      Тъ
      Търговец
      4 -1
      08:06, 31 юли 2017
      То мани вишото ,ама тука в тая дописка граматиката е тера инкогнита.
    Последни новини