От х:

Днес в x:

Спешно, ама не: Родители платиха за гипсирана детска ръка

Семейство от Бургас е било принудено да плати 125 лева за преглед и гипсиране на счупената ръка на малката им дъщеричка. За това се оплакаха родителите в социалните мрежи.

Те разказаха пред Нова тв, че са обиколили три болници, докато намерят лекар, който да помогне на детето им, което счупило ръката си около 19 часа вечерта на 26 юни.

"Първо отидохме в медицински център "Света София". От там ни препратиха в МБАЛ Бургас, където обаче се оказа, че няма дежурен ортопед. Отново ни препратиха – този път в УМБАЛ "Дева Мария", където най-напред ни запознаха с ценоразписа", разказаха родителите на малката Димана.

Д-р Вергиния Цанова, заместник-началник на РЗИ-Бургас, обясни, че манипулацията е трябвало да бъде платена от родителите, защото не са имали направление от личния лекар. Дежурните кабинети пък нямали право да издават такива документи.

"Счупената ръка не се води спешен случай и трябва да се изчака началото на работния ден за общопрактикуващия лекар, а през това време да следват насоки, дадени от дежурния", каза д-р Цанова.

По думите й кадровият дефицит в системата е голям и по тази причина се реди график между здравните заведения. Според нея трябва да бъдем благодарни на това, че родителите са намерили специалист, който им е оказал помощ.

Като реакция на случая в социалните мрежи потърпевши са написали, че така частните болници се явяват дежурни по съответни проблеми и за услугите им се заплаща, въпреки че става дума за спешна помощ.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини