От х:

Днес в x:

Ремонтират бюджета на Здравната каса до второ четене

Здравната комисия в парламента прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г. За проекта гласуваха 9 депутати, против 5, въздържаха се двама.

След сериозни възражения предложеният бюджет бе подкрепен от ГЕРБ и РБ, против гласуваха от БСП и ДПС, Атака и АБВ се въздържаха.

От дискусията в рамките на комисията стана ясно, че гласувалите "против" ще настояват за сериозни корекции до второ четене на проекта.

А именно промените ще са свързани с това да се заплаща надлимитната дейност на болниците, да се премахнат фиксираните бюджети за лечебните заведения при наличие на пръстов идентификатор, да се заложат повече пари за извънболнична помощ от резерва на Здравната каса.

Още в началото на заседанието министърът на здравеопазването Петър Москов определи проектобюджета като балансиран и изпълним, гарантиращ устойчивост на болничното здравеопазване и на системата като цяло.

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г. предвижда 247,7 млн. лв.

Очакваният брой на хоспитализациите по клинични пътеки е 2 милиона и 1,2 млн. клинични и амбулаторни процедури. В сферата на денталната помощ се предвижда да се осигури изпълнение на третата дейност за лица над 18-годишна възраст.

Резервът на Здравната каса е в размер на 341 млн. лв., като средствата са с 24,7 млн. лв. повече от тази година, което ще гарантира стабилност на системата по думите на Петър Москов.

Председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев поиска повече средства за болнична помощ и възрази срещу заложеното ограничение в разходването на средства от резерва. Разпоредбата предвижда 90% от парите в резерва на касата да се отпускат за лекарства и болници догодина, но не и за извънболнична помощ. Съсловната организация ще настоява за промени на разпоредбата до второ четене.

БЛС възрази и срещу друг спорен момент в проектобюджета - да се прекратява договор на болниците с касата при установяване на извършени, но неотчетени дейности след проверките.

Българският зъболекарски съюз изцяло подкрепи предложения бюджет и заради гарантираната трета дейност в пакета за възрастни.

Сдружението на общинските болници се обяви срещу предложението Надзорният съвет на НЗОК да залага лимити за болницитe при условие, че вече е в сила пръстовият идентификатор.

Сдружението на личните лекари отново поиска институциите да поемат таксата за пациентите, които осигуряват – деца, пенсионери, студенти и др. групи.

Председателят на комисията Даниела Дариткова защити позицията на ГЕРБ по проекта за бюджет на Здравната каса, посочвайки, че групата ще подкрепи предложената план-сметка на първо четене въпреки множеството неточности от правен и технически характер, както и противоречащи си разпоредби.

От ГЕРБ адмирираха заложеното увеличение на разходната част и възразиха срещу предложението 90 на сто от резерва да отива за лекарства и болници, но не и за извънболнична помощ. По думите й това ще лиши пациентите от възможност за допълнително финансиране. Именно тук Дариткова ще настоява за промяна до второ четене.

Депутатът от БСП Емил Райнов остро възрази срещу предлагания проект за бюджет на НЗОК и обяви, че в този вид партията няма да го подкрепи. По думите му увеличените разходи за поредна година не са обвързани с видимо подобряване на здравния статус на населението. Той също изтъкна, че при наличие на пръстов идентификатор да се слагат лимити за болниците е нон сенс.

Райнов обвини здравния министър, че е "взел НЗОК на ръчно управление" и че това е "бюджет на Петър Москов за Здравната каса". Според него приходната част на бюджета е подценена и трябва да бъде пренаписана.
Райнов посочи, че БСП не подкрепя проекта заради липсата на реални политики, ограничаване на достъпа на пациентите до здравна помощ, увеличаването на личните разходи за здраве, както и липсата на прозрачни механизми за контрол.

Според ДПС бюджетът не е балансиран, както твърди Москов. Хасан Адемов не е очарован от увеличените разходи, тъй като те не са обвързани с реален ефект. Депутатът отново напомни, че е време за кардинални реформи и истинската промяна може да дойде само след демонополизация на НЗОК.

В заключението си пред депутатите от комисията здравният министър Петър Москов защити предложението си за санкциониране на болница чрез прекратяване на договор, като посочи, че това ще става при доказване, че дейността не е трябвало да бъде извършена, но е извършена.

По думите на Москов кабинетът застава зад този бюджет и настоява, че не е възможна по-висока приходна част, както твърди опозицията.

Според Москов увеличената разходна част е голямото предимство на предлагания бюджет. По думите му парите за лечение трябва да растат, като се търси ефективност при разходването им.

Москов призова депутатите да подкрепят проекта, който "предлага нещо по-добро от миналата година".

Проектобюджеетът на НЗОК ще бъде разгледан в края на седмицата в пленарна зала на първо четене. Депутатът от ДПС Хасан Адемов каза пред народните представители в комисията, че не е драма, ако не бъде приет и няма опасност българските граждани да останат без лечение.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ян
    янко митев
    1 0
    16:29, 15 ное 2016
    От последните 3- дни най много ме радва че ---народа избра р Радев че народа изпърдя Мама цеци с мощна ****** че с усмивка прие оставката на незаменмия чирак на меркел че си отиват некадърниците москов румито бъчварова мл сержант ненчев м-р на отбраната

Още новини

Последни новини