От х:

Днес в x:

Багдад: Битката за Мосул приключи, турските войски да напуснат Ирак

Иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че битката за Мосул е завършила и призова турските войски да се оттеглят и напуснат страната.

Както съобщава иракският кюрдски телевизионен канал Rudaw, Ал Абади миналата седмица официално обяви победата на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) в Мосул, който екстремистите държаха под контрол в продължение на повече от три години. Американският генерал Стивън Таунсънд, командващ операцията срещу ИД, по-късно заяви, че прочистването на Мосул от бунтовниците ще отнеме няколко седмици.

"Премиерът на Ирак призова турските войски да отстъпят и да оставят Ирак, като заяви, че битката за Мосул е приключила", се казва в съобщение на телевизионния канал на Twitter.

Отношенията на Багдад и Анкара се влошиха в края на 2015 г., когато Турция без разрешението на иракските власти изпрати войски в района на Башика, край Мосул, под предлог да подпомагане иракските милиции в борбата им с ИД. Багдад многократно призова Турция да изтегли военните, определяйки инвазията като нарушение на суверенитета.

 

Източник: bgnes

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини