От х:

Днес в x:

Разследват избягната по чудо авиокатастрофа

Американски инспектори разпитват пилота и помощник пилота на самолета на "Еър Канада", който едва не се приземи върху 4 самолета на летището в Сан Франциско.

Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На 7 юли канадски лайнер едва не връхлетя при опит за кацане върху четири чакащи за излитане самолета на международното летище в Сан Франциско. Експерти вече коментираха, че на косъм се е разминала най-голямата трагедия в историята на гражданската авиация.

Националното управление за транспортна сигурност на САЩ съобщи, че вчера е разговаряло с пилота, а днес ще изслуша втория пилот на машината. В сряда инспекторите на управлението ще говорят с авиодиспечерите.

Досегашното разследване потвърждава, че самолетът "Еърбъс" А 320 на "Еър Канада" е имал разрешение да се приземи на писта 28R на летището. Но вместо това той се доближил до паралелна писта за рулиране и отвеждане на самолетите към пистите за излитане. Там 4 самолета очаквали разрешение за излитане.

Канадският самолет слязъл на височина от по-малко от 100 фута (30,48 метра) от земята и профучал над един от чакащите самолета, преди да набере отново височина след намеса на авиодиспечерите.

Засега компания "Еър Канада" не е коментирала информациите, изнесени от Националното управление.

В пристигащия от Торонто самолет е имало 140 пътници, запълнени са били и чакащите машини.

За целите на разследването е иззета една от черните кутии на канадския "Еърбъс". Националното управление за транспортна сигурност на САЩ разполага и с кадри от охранителни камери, документиращи инцидента късно вечерта на 7 юли. Кадрите ще бъдат публикувани в идните месеци.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини