От х:

Днес в x:

Тракийци изпратиха над 120 учебни комплекта за българите в Истанбул

    Пратка от над 120 комплекта с учебници и помагала замина за Неделното училище в Българската екзархия в турския град Истанбул. Те са осигурени от издателство „Просвета“ с директор Йоанна Томова по искане на Тракийското дружество в Хасково „Георги Сапунаров“ и Народно читалище „Тракия 2008“. От двете местни организации отправили искания към няколко издателства, но само едно откликнало на идеята. Така комплектите с учебни пособия били осигурени. „Всички учебници и помагала са нови, съобразени с новата учебна програма за тази година“, обясни председателят на Тракийското дружество Кирил Сарджев. Те са за ученици от 1 до 12 клас. По груби сметки дарението е на стойност между 1500 и 2000 лева.

    Това е третата пратка с учебни и помагала от тракийци към българите в Турция. Молба за нея е отправена от ръководството на училището с директор Невин Даудова при поредното посещение на тракийци в Истанбул. Те бяха поканени по повод 24 май за връчване на дипломите на третия випуск ученици. Тогава танцова формация от ансамбъл „Китна Тракия“ и народния певец Даниел Ленков изнесоха концерт.

    В момента там се обучават около 100 деца и възрастни, като 40 от тях са деца от 1 до 4 клас.

    От Областна администрация пък изпратиха плакати с история за Хасково.

    През септември предстои от Хасково към Неделното училище да замине още една пратка. Този път с манекени и сечива – точилка, синия, сърп и други, с които ще бъде оборудван битов кът в една от стаите на училището в турския мегаполис. „Ще купим манекени – момче и момиче, за които ще ушием носии, характерни за хасковския регион“, обясни секретарката на читалище „Тракия“ Анета Георгиева.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Зд
      Здравко
      6 -2
      14:32, 18 юли 2017
      Браво Ани и щефа
    • 2
      По
      Подкрепящ
      9 -2
      15:57, 18 юли 2017
      Вероятно чудесно чувство изпитват дарените деца от Истанбул! Нека инициативата се разширява. Как зловещо обаче за някои звучи обратното, например, "Изселническата организация в Гебзе изпрати пратка от над 120 комплекта с учебници и помагала на майчин език на децата от с. Големанци." И още! Няма регистрирано посегателство върху двата български храма в Одрин. В същото време посегателствата над джамиите са много чести у нас. Песовете на патреотарите макар да ръмжат с мяхкий знак, ръфат по-безогледно и злобно от "сивите вълци"... Иначе - радикализация, турцизация, ислямизация, неоосманизъм, султанизация ... все думи, чието практическо значение и те не знаят.
    • 3
      Ро
      Родолюбец
      5 -2
      18:50, 18 юли 2017
      Директорите и РУО Хасково положиха всички свои усилия да закрият и последните групи изучаващи майчин език. За тях не се издаваха учебници цели 20 години, но въпреки това учителите полагаха усилия. Трябва да са доволни сега, след като той толкова много им пречеше за "доброто" усвояване на БЕЛ.В момента с "Амалипе" работят за интегрирането на ромите - мисия невъзможна. Важно е, че се отчитат дейности и се усвояват пари. Иначе инициативата е чудесна. Всеки език е богатство. Ако майчиният език се забрави затриваш цял етнос. На кого пречи това в България?
    Последни новини