От х:

Днес в x:

Над 30 хиляди "спинери" не са допуснати до пазара

31 600 броя от антистрес играчките "спинери" не са били допуснати на пазара за свободно разпространение. Играчките са били иззети през изминалия месец от служителите на митница Русе, митница Столична и митнически пункт Летище - Варна.

Спирането на разпространението на играчките е следствие на становището на на компетентния орган - Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Според агенцията основните проблеми, свързани с тези продукти са, че при тях се наблюдава наличието на завишени норми на тежки метали. От "спинерите" също така лесното може да се отделят малки части, които да създадат риск от поглъщане при деца. При светещите видове на въртящите се играчки пък съществувал проблем с батериите - те били лесно достъпни и липсвали указания за смяната им.

Според ДАМТН играчките криели различни рискове за безопасността и здравето на потребителите, които основно били деца.

Предотвратяването от пускането на пазара на ЕС на играчки, артикули за деца, запалки, фойерверки, електрически и газови уреди и други, криещи различни рискове, се осъществява от съвместните действия на органите по надзора на пазара и митниците.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини