От х:

Днес в x:

ЦИК отложи казуса с електронното гласуване

Централната избирателна комисия отново ще обяви в края на август или началото на септември как ще изпълни задължението си да въведе дистанционно електронно гласуване.

Именно тогава ще стане ясно и какво трябва да се направи, а да има машини във всяка избирателна секция в страната - условие, което държавата не можа да изпълни за предсрочните парламентарни избори, проведени на 26 март 2017 г., съобщава в."Сега".

Формалната причина за бавенето е подготовката на 4 частични вота, насрочени за 2 юли. ЦИК обаче изчаква да види и какво ще се получи от заканите на редица парламентарни политически сили да променят изборното законодателство. От администрацията се притесняват, че евентуални законови поправки могат да засегнат и разпоредбите за гласуването онлайн, тъй като в парламента отдавна има сериозни настроения срещу въвеждането му.

Изборният кодекс изисква комисията да организира три симулации на е-вот до края на тази година, при които ще се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати. Конкретни срокове за симулациите засега няма. След 1 януари 2018 г. е-вотът минава от експериментален етап на реални избори - на три последователни вота, вкл. частични, трябва да се гласува онлайн. Това са тестови гласувания, каквито се провеждаха и при пробното въвеждане на машини в избирателните секции. А най-късно към средата на 2019 г. трябва да има напълно функционираща система за електронно гласуване, за да могат гражданите да изберат чрез нея представителите си в следващия Европарламент. 

През май Държавна агенция "Електронно управление" и ЦИК обявиха началото на проект за изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване. Срокът му на изпълнение е максимум 21 месеца. Стойността му е 1 499 959 лв., от които 1 274 965.15 лв. европейско и 224 993.85 лв. национално съфинансиране. Първият етап на проекта обхваща изучаване и анализ на добрите практики в чужбина. Вторият, който трябва да се вмести в 19 месеца, включва изграждането и вкарването в действие на самата система. В този срок ЦИК трябва да организира и проведе тестовите гласувания. От описанието на проекта става ясно, че през 2018 г. трябва задължително да има поне един експериментален вот по интернет.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини