От х:

Днес в x:

ЦИК отложи казуса с електронното гласуване

Централната избирателна комисия отново ще обяви в края на август или началото на септември как ще изпълни задължението си да въведе дистанционно електронно гласуване.

Именно тогава ще стане ясно и какво трябва да се направи, а да има машини във всяка избирателна секция в страната - условие, което държавата не можа да изпълни за предсрочните парламентарни избори, проведени на 26 март 2017 г., съобщава в."Сега".

Формалната причина за бавенето е подготовката на 4 частични вота, насрочени за 2 юли. ЦИК обаче изчаква да види и какво ще се получи от заканите на редица парламентарни политически сили да променят изборното законодателство. От администрацията се притесняват, че евентуални законови поправки могат да засегнат и разпоредбите за гласуването онлайн, тъй като в парламента отдавна има сериозни настроения срещу въвеждането му.

Изборният кодекс изисква комисията да организира три симулации на е-вот до края на тази година, при които ще се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати. Конкретни срокове за симулациите засега няма. След 1 януари 2018 г. е-вотът минава от експериментален етап на реални избори - на три последователни вота, вкл. частични, трябва да се гласува онлайн. Това са тестови гласувания, каквито се провеждаха и при пробното въвеждане на машини в избирателните секции. А най-късно към средата на 2019 г. трябва да има напълно функционираща система за електронно гласуване, за да могат гражданите да изберат чрез нея представителите си в следващия Европарламент. 

През май Държавна агенция "Електронно управление" и ЦИК обявиха началото на проект за изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване. Срокът му на изпълнение е максимум 21 месеца. Стойността му е 1 499 959 лв., от които 1 274 965.15 лв. европейско и 224 993.85 лв. национално съфинансиране. Първият етап на проекта обхваща изучаване и анализ на добрите практики в чужбина. Вторият, който трябва да се вмести в 19 месеца, включва изграждането и вкарването в действие на самата система. В този срок ЦИК трябва да организира и проведе тестовите гласувания. От описанието на проекта става ясно, че през 2018 г. трябва задължително да има поне един експериментален вот по интернет.

 


Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
16.09.2019
Последни новини