От х:

Днес в x:

Деца и възрастни преписаха История славянобългарска на поляната на Нимфите

    Деца и възрастни, кмет и общински съветници направиха препис на „История славянобългарска” на поляната край Светилището и извора на Нимфите и Афродита. Инициативата  до димитровградското село Каснаково е част от 6-тото издание на празника „Здравей, лято!“.

    Много деца, не само от Димитровград, но и от Хасково пристигнаха на уникалното място, което е една от най-интересните забележителности в Хасковска област, за да се включат в празника. Най-различни атракциони събраха малчовците край шатрите, където бяха разположени. Някои се изявиха на откритата сцена с талантите си и получиха награди, други предпочетоха да се включат в спортните надпревари. Върволица от желаещи се изви и край грънчарското колело, а на стативите за рисуване почти не оставаше място.

    Най-многобройни обаче се оказаха хората, които поискаха да се включат в преписа на Паисиевата история. 

    След като изгледа кукления театър в началото на празника, 6-годишната Ивайла Бозова от Хасково също се нареди за преписа на тъничката, но толкова ценна за всеки българин книжка с голямо вдъхновение. Въпреки, че е много малка Ивайла вече знае буквите и може да пише. Момиченцето само помолило родителите си да я доведат именно там, където се пише, разказа баща й. Под диктовката на майка си Елисавета с големи печатни букви-красиви и извити с желание, малкото момиченце изписа  със словото Паисиево почти страничка. 

    Сред преписвачите се наредиха и общинският съветник от Димитровград Стефан Димитров, както и кметът на Каснаково Тодор Атанасов. Ентусиазмът на хората да се включат в каузата беше толкова голям, че дори останалите без място край масите за препис се заеха  да преписват на коляно.  

    Преписът ще се съхранява в библиотеката на читалище „Искра 1926“ в с.Каснаково. А всички преписвачи днес получиха Паисиевата история като подарък. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ne
      nedko
      2 -1
      10:20, 4 юни 2017
      история Славянобългарская е като македонската история: нито сме дали на славяните букви /византийски философи са създали азбуката и са я разпространявали от Моравия/, нито е имало велико българско царство /едни чергари в периферията на империята, непризнавани от никой значим за онова време владетел/, нито Ботев е убит от турците /убит е от "апостолите", злоупотребили с комитетските пари за оръжието, начело с Обретенов(гледайте българския филм по темата)/, нито Левски щеше да е обесен, ако българските продажници не го бяха предали! Родопа, Рила и Пирин са красиви, но от България /организация на крадци и мошеници/ по-грозно, гнусно и уродливо няма!
    Последни новини