От х:

Днес в x:

Откриха уран в още три села в областта, водата забранена за пиене

Завишени стойности на уран са открити в още три села в Хасковска област, научи Haskovo.net. Радиоактивният метал е открит в чешмите в симеоновградските села Свирково и Дряново, както и в маджаровското село Бориславци.

Отклоненията в селата са минимални, заяви шефът на ВиК Хасково инж. Тодор Марков. Той посочи, че в Свирково наличието на уран е 0.032 mg/l при норма от 0.03 mg/l. Въпреки че превишението на стойностите на уран е минимално, от Регионалната здравна инспекция в края на работния ден вчера са издали предписание водата да не се ползва за битови нужди. Още тази сутрин поискахме водоноски от военните и очакваме по-късно през деня да ни осигурят и да бъдат доставени в трите населени места, каза още инж. Марков.

Преди години в Симеоновград имаше предприятие „Редки метали“ за добив на уран и качеството на водата в града е лошо от години, припомниха местни жители. Още преди имаше завишени стойности на манган, а сега и уран откриха в симеоновградски села, коментираха местните.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ле
    Леолирикс
    8 -7
    16:41, 1 юни 2017
    Марков да си отива, не става за директор на ВиК!
  • 2
    Ас
    асфалтаджия
    6 -7
    17:18, 1 юни 2017
    инж. Марков и в "Пътно поддържане" Хасково беше слаб. Хвалеха го , че добре знаел , как се чисти сняг през зимата. Станимир Милев и Телят Хасан го освободиха, но не му платиха доста заплати. Та по какво е инжинер Марков, някой знае ли? Инжинер е , но геолог май, от ВиК не разбира грам, както не разбираше и от пътно поддържане.
  • 3
    Со
    сополанко
    11 -4
    17:30, 1 юни 2017
    Ами то както е тръгнало в цялата област ще открият уранова вода Е и какво ще правим тогава ни да пием ни да се къпем Да се изселим край черноморието там ще се къпем ама солена вода не се пие КАКА СОНЯ на РЗИ си свършила работата забранила пиенето на водата АЛО СОНЧЕ ми тя много лесна твойта работа ама къде да се къпем откъде вода за пиене То лесно се дават АКЪЛИ Общинската администрация и В и К не могът да решът въпроса скрили са се като мишки и не мърдат щото всяко грешно мърдане може да предизвика уволнение а те така хубаво си СПИНКАТ в отова ГЕРБАДЖИЙСКО БЕЗВРЕМИЕ
  • 4
    Ко
    Консуматор
    6 -3
    18:30, 1 юни 2017
    Политически оцветените, решаващи кадровия проблем във ВиК просто са обявили война на хасковлии. След Киримова, през това дружество минаха всякакви некадърници, но не и ВиК инженери. Хак им е на попечителите, че после берат ядове и срам. Правят се на умрели лисици - след резила нито се познават, нито се търпят, нито пък последните са благодарни за незаслужената аванта от поста.
  • 5
    По
    ползващи вода
    12 -2
    20:15, 1 юни 2017
    Прави ли се нещо по въпроса? Май нищо. Редно от тук насетне всяка седмица да има нарочна пресконференция на отговорните институции и да се дава отчет докъде се е стигнало с решаването на проблема. Хасково, повече от 10 села са на водоноски. Не може да се кара до безкрай на шишета. Трябва да има решение каквото и колкото да струва това на държавата. Ако трябва ще се спре строителството на магистрали, ще спре увеличение на заплати в бюджетната сфера, няма да се купуват джипове и т. н.. Но трябва да се реши проблема. Не може да продължава така до безкрай.
  • 6
    Ге
    Герберопитека
    2 -1
    05:35, 2 юни 2017
    Трябва да покрием Хасковския Чернобил и укриването му преди изборите ...
    затова навсякъде потече уран :))))
    ....
    А уначе сте набелязани да бъдете населени с радиационно устойчиви араби и афганистанци ... Кмета ако се опъва ще го оритаме в газа
  • 7
    22
    222
    1 -1
    10:01, 2 юни 2017
    Спряха ги водоноските.Защо?
Последни новини