От х:

Днес в x:

Здравното министерство докладва на ВАП за урана и алафа активността в питейната вода

Резултатите от направената проверка на питейната вода в страната потвърждават изводите от досегашните данни за най-често срещаните отклонения от нормите. Това докладва Министерство на здравеопазването на на Върховна административна прокуратура, която възложи мониторинга в края на април. В доклада беше разпоредено да се проследи изпълнението на задълженията на органите на държавния здравен контрол в областта на качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели

От началото на годината са извършени 2 677 проверки на водоизточници, които подлежат на контрол, се казва още в доклада.  3 343 са инспекциите на водоснабдителни обекти, като са изследвани 6 273 проби. 62 862 са направените изследвания по тях за химични и органолептични показатели, микробиологичните са 12 095, а радиологичните – 599. Най-често срещаните отклонения продължават да са свързани с показалите нитрати, манган, желязо, органолептика (цвят, вкус, мирис и мътност), флуор и хлор.

По отношение на радиологичните показатели – единични проби показват несъответствие като надвишаване на контролните нива за алфа активност, но в общия случай изчислената индикативна доза е в рамките на установената норма от 0,1 mSv годишно, което означава, че водата може да се ползва за питейни нужди, докладва МЗ.

Докладът съдържа данни за наличието на естествен уран при максимално допустима стойност 0,03 mg/l, във водоизточници в Хасковско, общ. Димитровград, Пловдивско и района на Велинград.

От Здравното министрество докладват на прокуратурата, че след констатиране на завишени над нормата нива за естествен уран, водоизточниците са изведени от употреба до нормализиране на резултатите.

До дни се очакват окончателните резултати на изследванията за радионуклиди от лабораторията на БАН, на база които ще може да се направи категорично заключение за годността на водата за питейни нужди.

“Министерство на здравеопазването изпълнява задължението си по контрол на качествата на питейната вода, но в много случаи дългосрочното решаване на проблема изисква инвестиции от страна на ВиК-операторите, общините и държавата”, пише още в доклада.

ОТ тям съобщиха и за административнонаказателни мерки. Връчени са 130 предписания за централни водоизточници и 101 предписания на водоснабдителни обекти и съоръжения за питейно-битово водоснабдяване. Съставени са 27 акта за установяване на административни нарушения за централни водоизточници  и 15 – на водоснабдителни обекти и съоръжения за питейно-битово водоснабдяване, издадени са 23 наказателни постановления за централни водоизточници и 12 – на водоснабдителни обекти и съоръжения за питейно-битово водоснабдяване. 13 са заповедите за спиране на дейността на централни водоизточници, в това число и на хасковски.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Bl
    blabla
    17 -7
    18:10, 22 май 2017
    Още дойдоха на власт ГЕРБ, и всичко си влезе в норми
    • Та
      ТаШакаЗулу
      11 -11
      19:09, 22 май 2017
      Приятел, от коментара ти не стана ясно, проблема ти е с ГЕРБ или с нормите? Ако е с нормите, цял живот като те тровиха не ти ли пречеше ?
  • 2
    Ха
    хасковлия
    12 -1
    19:47, 22 май 2017
    автора на статията май не е стигнал до матурата по ........................... граматика . Неграмотно !!!
  • 3
    Ка
    Какви
    2 -1
    19:56, 23 май 2017
    Какви инспекции, какъв контрол! Няма никакъв контрол! "Басейнова дирекция" Пловдив иска да си вземе таксите, а РЗИ не извършват никакъв контрол. Следва Върховна административна прокуратура трябва да разследва управителя-монтажник на В и К - Димитровград за системно нарушаване на правилата за изграждане на санитарно-охранителни зони. Липсват проекти и учредяване на СОЗ. Липсват Разрешения за водоползване на ПС"Крумска тераса", снабдяваща с вода Димитровград и Меричлери. Липсва Разрешение за водоползване на ПС "Светлина", ПС "Сталево". Водата в Радиево е с алфа лъчение от 2015 г. и управителя не взема мерки за това. Години наред водата от Димитровград се смесва с водата добита в Меричлери и се предоставя на жителите с арсен! Санитарно охранителните зони на ПС и водоемите не са оградени с ограда, липсват табели, не се косят! През вододайната зона ПС "Черногорово-градска", снабдяваща с водая Димитровград преминава международна ж.п. линия. През ПС "Черногорово", снабдяваща с вода Черногорово и Воден също преминава тази ж.п. линия. ПС "Брод" се намира в селото и черпи вода от подпочвени води и където тоалетните са на септични ями! Претендираме, че сме в ЕС! На 19.04. 2017 г. кмета на общината се изцепи и в сайта се изписаха крилатите му думи " Няма повод за притеснение". Думи казани от не потвърдени изследвания, казани от управителя-монтажник на В и К - Димитровград..! Трябва ли да се вярва на този човек ! Вече повече от месец В и К - Димитровград предоставят негодна питейно-битова вода за населението на общината! Това не се дължи на моментни дадености , а на неправилно поддържана инфраструктура на В и К Димитровград, на неумелото и некомпетентно ръководене на дейностите на учредяване на СОЗ, на неправилно и некомпетентно съгласуване, на поддържане на ПС и водоеми, некартирани В и К съоръжения. Когато говорим за липса на Разрешение за водоползване, говорим, че водата се добива незаконно, без физични и химични изследвания и водата е без доказани качества. Значи досега В и К,като доставчик ни предоставя вода без определени качества! А взема инкасото. Това е точно работа за прокуратурата и ще видим как ще свърши тази епопея. Лъже се поголовно населението на общината!
Последни новини