От х:

Днес в x:

Филмовата сензация на годината тръгва по кината

Седем награди на Британската филмова академия (BAFTA), четири отличия на Холивудската асоциация на чуждестранната преса ("Златен глобус") и единадесет номинации за "Оскар" - това са само малка част от отличията, които спечели филмовата сензация на годината "Беднякът милионер". Признанията на професионалистите са подкрепени и от солиден финансов поток - приходи от 118 млн. долара до момента при инвестирани едва 15 милиона.

Успехът изненадва дори създателите на лентата, които първоначално планирали да я пуснат направо за DVD разпространение. Заслужава ли "Беднякът милионер" всичко това българският зрител може да види още в петък, когато лентата тръгва по кината.

Създаден по роман на индийски автор, съдържащ 12 разказа, филмът е съвременна приказка и като най-добрите от тях съдържа моменти пълни с хумор, мрак и дори ужас. Жанрово "Беднякът милионер" преминава от комедия, през екшън до драма. Това придава на филма голямо разнообразие и определено е една от причините за грандиозния му успех.

В основата на всичко обаче е сюжетът, който се върти около израсналия в гетата на Мумбай Джамал Малик. 18-годишен той е на път да вземе сензационните 20 милиона рупии (над 300 000 евро) в индийската версия на играта "Стани богат", нещо което не се е отдавало и на най-интелигентните участници в играта.

Успехът на Джамал естествено е съмнителен и преди финалния въпрос той се оказва в полицията, където с тормоз и изтезания се опитват да разберат каква е неговата тайна. "Просто знаех отговорите", казва младежът след "стимулирането" с електрошок и започва да разказва своята невероятна история.

Оказва се, че отговорите на почти всички въпроси са свързани с драматични моменти от неговия бурен и тежък живот и са в прекия смисъл изстрадани. Останал сирак на шест години, Джамал може да разчита за оцеляването си само на своя по-голям брат Салим. Влизането му в играта пък е продиктувано от единственото желание да открие любовта на живота си - Латика.

"Беднякът милионер" със сигурност е един от най-оригиналните филми напоследък. Освен сценария впечатляват режисурата на Дани Бойл, операторското майсторство на Антъни Дод Ментър, музиката на Алах Рахман и не на последно място монтажът на Крис Дикенс. Отлична работа е свършил екипът по кастинга, който е имал нелеката задача да намери изпълнители на главните роли в три възрастови групи - 7, 13 и 18 години.

Екипът
Дани Бойл – режисьор
Дани Бойл има широк спектър филми, посрещнати добре от критиката, които се продават успешно – "Плитък гроб", "Трейнспотинг", "Луд живот", "Плажът", "Извънземен любовен триъгълник", "28 дни по-късно", "Милиони" и "Проектът Съншайн".

Симон Бюфо – сценарист
Сред филмите по негов сценарий са "Време за мъже", "Сред великани", "Ясмин" и др.

Антъни Дод Ментър – Оператор
Сред най-известните филми, по които е работил Ментър, са "Догвил", "Мандерлей", "Братя по съдба" и "Последният крал на Шотландия", който събра 34 международни награди. Преди "Беднякът милионер" Антъни и Дани Бойл са работили заедно върху "28 дни по-късно" и "Милиони".

Алах Ракха Рахман – композитор
Като композитор, продуцент на записи и музикант той е смятан за един от най-добрите филмови композитори на всички времена в Индия. Рахман е продал над 200 милиона записа на музиката си към филми и саундтрак по цял свят, което го нарежда сред първите 30 композитора по този показател в света.

Актьорите:
Дев Пател – Джамал
Дев Пател е отраснал в Хароу, северозападен Лондон. След кастинг е избран измежду стотици кандидати за ролята на Анвар в култовия сериал на Канал 4 "Скинс". В "Беднякът-милионер" той прави първата главна роля в игрален филм. Дев има черен колан по таекуондо и е бронзов медалист от Световното първенство през 2004 г.

Мадхур Митал – Салим
Мадхур е роден в Агра – малък град в северна Индия, добре познат заради Тадж Махал. През 1997 г. Мадхур печели популярното риалити денс шоу по индийската телевизия Boogie Woogie. Митал се изявява като актьор и танцьор и е участвал в над 950 сценични програми. Като дете актьор е работил в много индийски филми.

Фрида Пинто – Латика
Пинто завършва колежа "Сейнт Ксавие" в Мумбай с бакалавърска степен по английски език през 2005 г. и е приета в агенция за елитни модели в Индия, където е избрана за множество кампании за марки като "Де Биърс", "Виза" МТV, "Шанел" eBay и "Аиртел". Пинто участва в няколко телевизионни предавания. Ролята й на Латика е първата в игрален филм.

Анил Капур – Водещият на "Стани богат"
Един от най-многостранните и успешни актьори в индийски филми с над 25-годишен стаж. Капур участва в почти 100 индийски филма и е спечелил куп награди, включително 4 приза "Филмфар" (индийския еквивалент на "Оскар"). В последните години се занимава с продуциране на филми.

Рфан Хан – Инспекторът
Ирфан Хан работи в театъра и телевизията, докато Мира Наир му предлага епизодична роля в "Salaam Bombay". Сцената е изрязана в окончателния вариант. Той продължава да работи в телевизията. Има впечатляващи появи в различни сапунени опери и исторически сериали. Асиф Кападия го избира за главната роля във "Воинът" през 2001 г.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини