От х:

Днес в x:

Летящ старт на авто шампионата от писта „Хасково”: Маршавелов вдигна купата, Симеон Симеонов-трети

    18-годишният Симеон Симеонов от Хасково успя да се пребори за място в призовата тройка в своя клас - "Макси", където са най-мощните автомобили и се класира на трето място у дома. Писта „Хасково” е първият кръг от шестте в Националния шампионат по автомобилизъм „Затворен Маршрут” за 2017 година. Симеонов е състезател на АСК Хюндай Рейсинг.

    Големият победител на кръга в „Макси” е  Константин Маршавелов от АСК К2 Рейсинг, който вдига купата от най-високото място на стълбицата в Хасково за трети пореден път, след като през 2014 и 1015 година също я спечели.

    След технически инцидент по трасето втори остана основният му съперник -миналогодишният шампион Пламен Камбуров, който обаче не се даде лесно на Маршавелов в оспорваната битка между двамата.

    В по-ниския клас „Туринг” 25 точки за първото си място записа в Хасково състезателят на АСК К2 Рейсинг шампионът от 2016 година Иван Влъчков, който участва в старта и със специалния номер 85. След него се нареди бургазлията Стоян Апостолов, а на трето място се класира Светослав Ковачев.

    Надпреварата тръгна по традиция със старт на автомобилите в най-ниския клас „Спорт”, където тежка катастрофа ще след 6-та обиколка спря състезанието за около 20 минути.

    На обратния завой до Веспрем, лупинги направи хасковският състезател Юрий Силикирякис. За щастие обаче пилотът се отърва невредим при инцидента. За случката той обясни по-късно: Скъсявах дистанцията до предния автомобил с намерение след 2-3 обиколки да го изпреваря, но явно той спря доста по-рано, при което аз набих спирачките, за да не  го ударя и се завъртях.

    Още един от тримата хасковски участници състезателят в  клас”Туринг” Давид Будев също не завърши кръга след катастрофа. 

    В клас "Спорт" първи безапелационно е Ерменко Ерменков, втори -Костадин Костадинов, а трети- Филип Игов.

    Въпреки че по трасето с цел безопасност тази година бяха изградени три шикана /изкуствени завои за намаляване на скоростта/ маршрутът създаде доста проблеми при повечето пилоти, тъй като се проведе по новия регламент, според който финалът е в един манш от 12 обиколки. Това означава, че автомобилите изминаха 37,4 км. без прекъсване, което е доста голямо натоварване за машините.

     „Това състезание беше тест за всички нас, за да видим доколко автомобилите могат да издържат”, коментира Контантин Маршавелов, който призна, че е имал проблеми със спирачките в последната фаза на двубоя му с Пламен Камбуров. И добави: Състезанието се разви по-добре при мен, въпреки че проблемите и за двамата бяха едни и същи.” От своя страна Камбуров обясни, че проблемът с автомобила му е дошъл при изпреварването на автомобилите, които са били затворени вече с една обиколка. "При това положение моят конкурент започна да ме настига, натоварих малко повече спирачките и в един момент те отказаха. Затова предпочетох да си пазя автомобила и да финиширам на втора позиция”, каза преди награждаването  пред публиката Камбуров. Той също разкритикува новия регламент и го нарече ”недобра стратегия за тази година”.

    Младокът от Хасково, възпитаник на местната Математическа гимназия Симеон Симеонов, който се пребори мъжки за призово място пред родна публика и то сред далеч по-опитни пилоти, благодари на екипа си за помощта мястото на стълбицата да стане реалност за него. „ Надявам се, че направих добро шоу, тъй като се борих с много опитни пилоти, които са и с мощни машини. Нядявам се и занапред да имам отново възможност а карам пред вас и пак да се забавляваме заедно”, каза 18-годишният младеж, като не забрави да поднесе своите благодарности за подкрепата и към публиката. Следваща седмица във Варна той ще направи своя дебют и в Рали България. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ур
      Ура
      52 -56
      16:11, 14 май 2017
      Най-после свърши тази зле организирана измишльотин... Виж коментара
      • S
        s
        18 -11
        19:56, 14 май 2017
        На раята е нужно хляб и зрелища.зрелищата осигурени хляба го ядат други .баламите само зяпат. Ама пак са щастливи
    • 2
      Me
      Mezilazor
      47 -32
      16:20, 14 май 2017
      Само в Хасково се оплаквате и ревете като малки момиченца сега вече всичко свърши вече не те сърби гъзеца...
    • 3
      Gh
      Ghost navigator
      26 -13
      21:26, 14 май 2017
      Като не ви хареса отивайте на село
      • Jo
        John
        2 -9
        09:49, 15 май 2017
        ти оттам идеш бе, сельо! Виж коментара
      • Ха
        Хаха
        4 -8
        11:31, 15 май 2017
        Ей мишко проста знаеш ли на кво село ще пратя паля... Виж коментара
    • 4
      Лю
      Любител
      3 -5
      12:54, 15 май 2017
      Защо не се провежда тава състезание на пистата в Узунджово.Там няма да пречи на никого.Сигурно трябва да я постегнат-без това имаше идея за някаква каргозона...
    • 5
      Ив
      Иван
      7 -1
      13:25, 15 май 2017
      Шумни циганските сватби, възрастни (българи) които пушат и пият по детски площадки, деца (българи) на които родителите им са твърде заети да пият, пушат и клюкарстват за да ги погледнат и възпитат разхвърлят буклуци, бият се, трошат детски площадки и карат безрасъдно колела (дори мотори) през детските площадки на които играят малки деца и са забранени за велосипеди, бездомни кучета и КОНЕ, безразборно спрели коли, счупени пейки ... и това 365 дни в годината никакъв проблем. НО това е нищо, едно законно и регламетирано спортно събитие веднъж в годината, за два дни по 5 часа и блокира част от живущите в Орфей и за него се знае месеци по-рано е края на света. Живи да ни ожали човек, ноложи се да си преместя колата на гиганското разтояние от 500 м от блока ако случайно реша да я използвам по време на сътезанито ....
    Последни новини