От х:

Днес в x:

Внучка навигира дядо си в ретро рали по поречието на Марица

    Петя Динкова е на 20 години, от Димитровград е. След навършване на пълнолетието пътува непрекъснато със 73- годишния си дядо Петко Вълканов и е негов навигатор в ретро ралитата, в които участват. Движат се с истинско бижу- Ситроен CD 21 от 1970 година. Дядо и внучка са сред най-атрактивните екипи в тазгодишното седмо издание на Международното рали за ретро и класически автомобили „Марица“. Петя е най-младият участник в надпреварата на старите автомобили, а дядо й -най-възрастният. Уникалната им кола пък е емблема на състезанието, тази година е на плаката на ретро ралито. Затова и за първи път то минава през Димитровград. Колите спряха насред града, за да зарадват за час местните.

    Колата на Петя и дядо й е с хидравлика и от спортна позиция може да се повдигне до проходим автомобил. Интересен факт е, че именно Ситроен са първите, които създават автомобил с хидравлика през 1954 година -модел ID 19.

    Уникалния си автомобил, с който участва, Петко Вълканов купил в Пловдив през 1980-та година при разпродажба на конфискувани коли. Броил за него 2 500 долара. Автомобилът бил прибран заради това, че с него е хванат посланически син да превозва хашиш. Колата била в добро състояние и той се влюбил в нея от пръв поглед. Избрал точно този автомобил обаче и защото от както се помни, е фен на Ситроен, кара коли от марката още от 1974 година. Горд собственик е на още два ретро автомобила на същата марка, но те са серийно производство. Перлата в короната на колекцията му е Ситроенът CD 21. Дори и по каталозите не може да се каже с точност кога е произведен, между 1960-та и 1970-та година на миналия век, затова я водят производство 1970-та година, обяснява собственикът. Колата в момента е почти в оригиналното си състояние, по нея е пипано съвсем малко. А усещането да се возиш в нея внучката Петя казва, че е като да си в лодка.

    Въпреки, че е доста стар техният автомобил, той не е рекордьорът по години участник в ралито. Най-старата кола е тази, с която пътува организаторът на състезанието, който е и директор на пловдивския автомобилен клуб “Ретро“ Дончо Дончев. Той участва в ралито с „Рокни Студибейкър” на 87 години, произведен е през 1930 година. Друга от атрактивните коли е хот род. Оригиналът е Студибейкър , произведен през 1938 година, но заради лошото му състояние е обновен изцяло от неговия собственик Гено Иванов.

    С ретро ауто компанията пътуват и двама чужденци, които идват специално за ралито-англичанинът Дейвит Хауит и рускинята Вероника Коротаева. Вероника идва от Москва специално да се включи в ралито, като идеята е да премине пътя и след което да го предложи като туристически маршрут на клиенти на агенцията в родината си.

    Ралито, което днес е тръгнал от Пловдив, ще мине през Турция и ще завърши на 14-ти май в Гърция, на пристанището в Александрополис. Автомобилите ще изминат маршрут от общо 600 километра в пътя си обратно до Пловдив.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      00
      00112233445566778899
      2 0
      21:21, 12 май 2017
      Смиляно какво го гледаш този ситроен, се едно ще го купуваш
    • 2
      Ас
      асковлия
      3 0
      23:00, 14 май 2017
      лично го познавам бай петко и мога да кажа че е голям селянин ,бек и тепегьоз
    • 3
      Ме
      Мендила
      0 0
      11:03, 14 дек 2018
      Внучката обаче си става, стига ревали.
    Последни новини