От х:

Днес в x:

19 °C

Чуйте звука от преминаването на "Касини" между Сатурн и пръстените му (видео)

Пространството между Сатурн и неговите пръстени е отчайващо мълчаливо: Изследователите бяха изненадани, че  космическият кораб "Касини" не се сблъска с почти никакъв прах и отломки по време на първото драматично гмуркане на космическия апарат през пролуката. Можете да чуете странната липса на въздействия в новото видео на НАСА.

На 1 май корабът направи второто от 22-те такива близки прелитания през пространството между Сатурн и най-вътрешния от пръстените му. Когато Касини направи първото си прелитане миналата седмица, той обърна с голямата си антена пред себе си като щит. Но в крайна сметка това се оказа ненужно: Космическият кораб срещна много малко частици и никоя от тях не беше по-голяма от тези в дима (около 1 микрон), съобщиха представители на НАСА.

Районът между пръстените и Сатурн е "голяма празна ", казва ръководителят на проекта "Касини" в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния. "Касини ще продължи курса си, докато учените работят върху тайната на това, защо нивото на праха е много по-ниско от очакваното."

Изследователите откриха, че досега неизследвания регион е изненадващо празен от прах и отломки. Макар и неочаквана, липсата им със сигурност е добре дошла: второто гмуркане на Касини на 1 май бе през район, много близо до първото му гмуркане, и така учените бяха свободни да ориентират космическия кораб както искат, вместо да използват отново антената му като щит. 

Данните от преминаването през пролуката, събрани с инструмента на радио и плазмени вълни на Касини, който се издига зад антената, действаща като щит. Изследователите превръщат тези данни в аудиоформат. В резултат на това ударите на частици прах в антената на инструмента звучат като изсвирване и пукане.

Когато Касини мина покрай пръстените на Сатурн по-рано в мисията си, той откри стотици частици в секунда. Но при това пресичане - между пръстените и планетата, бяха открите само няколко.

"Беше малко объркващо - ние не чувахме това, което очаквахме да чуем", казва Уилям Курт, ръководител на екипа на инструмента в университета в Айова, Айова Сити. "Слушах данните от първото гмуркане няколко пъти и вероятно мога да преброя на пристите на ръцете си на въздействията от прахови частици, които чух".

По време на второто си преминаване Касини калибрира своя магнитометър и изследва и наблюдава фините структури в пръстените на Сатурн. Ъгълът на космическия апарат позволява той да изследва състава на спътника на Сатурн Рея. По време на пресичането Касини достигна на 2930 км от облаците на Сатурн, където налягането е същото като това на Земята на морското равнище; и се премина на 4,780 км от най-вътрешния пръстен на Сатурн.

След като завърши своите 22 гмуркания през различни части на пръстена, космическият кораб ще се потопи в атмосферата на Сатурн на 15 септември в "Големия финал" на мисията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
13 юли 2020
Последни новини