От х:

Днес в x:

Кога можем да видим (и снимаме) как Юпитер и Сатурн ще се "сближат" на небето

Веднага след залеза на слънцето днес, ниско над югозападния хоризонт, ще се наблюдава рядкото небесно явление - двете най-големи планети от Слънчевата система - Юпитер и Сатурн, ще се "сближат" видимо на небето до такава степен, че човешкото око трудно би ги разделило като два отделни обекта. Подобно сближаване на Юпитер и Сатурн се случва приблизително на всеки 20 години, но този път то ще е едно от най-големите, съобщават от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН.

Последните почти толкова "близки съединения" на двете планети са били през 1623 г. и 1226 г. В действителност "сливането" ще се случи само видимо на земното небе, докато разстоянието между планетите гиганти няма да е малко. На 21 декември те ще бъдат разположени на почти 740 милиона километра една от друга, информират астрономите.

Слънцето в София ще залезе днес в 16.56 часа и около 30 минути след това ще се забележи светлината на двете планети. Това явление ще може да се наблюдава от цял свят, но Европа, включително и България, попада в най-добрата зона за наблюдение, като за нас това приближаване ще бъде най-голямо. Краят на "съединението" на Юпитер и Сатурн за българския наблюдател ще настъпи със залеза на двете светила - в 19.17 часа за София.

Астрономите отбелязват, че компютърни симулации на собствените движения на планетите от слънчевата система показват, че такова изключително видимо приближаване на Юпитер и Сатурн се свързва с годината на появяването на Витлеемската звезда. Много е вероятно точно сближаването на тези две планети преди 2020 години да е именно знамението, предвестяващо надеждата за доброто, станало тогава.

"Ако успеете да фотографирате събитието, изпратете ни вашите снимки, а ние ще публикуваме най-сполучливите от тях", призовават астрономите от БАН хората, които ще наблюдават небесното явление.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини