От х:

Днес в x:

Искат имунитета на Марин Льо Пен и за финансови машинации

Европейският парламент започна процедура, която може да доведе до отнемане на имунитета на Марин льо Пен - евродепутатка и кандидатка за президент на Франция.

Марин льо Пен е заподозряна в злоупотреба с европейски финансови средства. Това съобщи председателят на ЕП Антонио Таяни, цитиран от Ройтерс и БТА.

Френски съдии са поискали евродепутатите да свалят имунитета на Льо Пен от съдебно преследване, за да може да бъдат разследвани твърденията, че е злоупотребила с европейски пари, с които е плащала на сътрудници на нейната партия Национален фронт.

Искането бе внесено в юридическата комисия на Европейския парламент, която отговаря по тези въпрос, каза Таяни пред депутатите в началото на парламентарната сесия в Брюксел.

В хода на президентската кампания във Франция медиите припомниха за финансови машинации на Марин льо Пен, кандидатката на партията „Национален фронт“.

Льо Пен е евродепутатка и всеки месец получава 24 164 евро като заплати за нейните помощници. Тези хора трябва да работят върху програмите на ЕС и да живеят в Брюксел, но според разследване на Европарламента лидерката и други законодатели от НФ използвали тези пари, за да плащат на хора, които работят за партията във Франция.

Европейският парламент вече е отнемал имунитета на Марин Льо Пен. Това стана във връзка с публикуване в Туитър на брутални снимки, показващи жертви на „Ислямска държава“ - три снимки с екзекуции.

Водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен и центристът Еманюел Макрон и ще се борят на втория тур от президентските избори във Франция на 7 май. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини