От х:

Днес в x:

Турция удължава извънредното положение с още три месеца

Tурското правителство е решило да удължи извънредното положение в страната с още три месеца, обяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш, цитиран от в. "Хюриет".

Куртулмуш каза пред репортери, че препоръката е дошла от Националния съвет за сигурност на страната. Очаква се намерението на кабинета да бъде одобрено от парламента по-късно във вторник.

Турция е в извънредно положение от 20 юли миналата година, като първоначалният период беше три месеца, но властите го удължиха първо през есента, а после и през януари, след атентата в новогодишната нощ в Истанбул. Мярката беше въведена в отговор на неуспешния опит за преврат пет дни по-рано, а властите в Анкара обявиха, че целят да се справят с мрежата на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото сочат за организатор на проваления пуч.

"Извънредното положение не е въпрос на фантазия за Турция, нито мярка, която ще развърже ръцете на правителството", обясни Куртулмуш. "Води се много тежка борба срещу всички терористични организации. Става въпрос за сигурността на Турция, въпрос на оцеляване е."

Сегашната конституция – която ще бъде променена след референдума, проведен в неделя – позволява извънредното положение да продължава до шест месеца, но дава възможност срокът да се удължи при изключителни условия.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини