От х:

Днес в x:

Ердоган спечели, Турция става президентска република

Турция ще бъде президентска република - това сочат резултатите при преброени над 90% от гласовете, предава Би Би Си.

"Да" води с 52.7%, а отговорът "не" в референдума е с 47.3%.

Подкрепящите Ердоган смятат, че изхвърлянето на парламентарната система и създаването на президентска република ще модернизира страната.

Изборният ден в южната ни съседка мина сравнително спокойно, като един трагичен инцидент маркира изборната неделя - при сбиване пред секция двама души загинаха, а друг беше ранен тежко.

Какво ще се промени?

Ако над 50% от турците одобрят пакета от общо 18 изменения на конституцията от 1982 г., Турция ще бъде преобразувана от парламентарна в президентска република. Това е и фокусът на допитването. Според предложените промени отпада постът на министър-председател и президентът ще ръководи правителството, ще назначава и уволнява министри, ще издава изпълнителни укази. Премиерският пост ще бъде заменен вицепрезидент или вицепрезиденти, също назначавани от президента.

Държавният глава ще изготвя бюджета, досегашна функция на парламента, и ще може да обявява извънредно положение в страната без одобрението на народните представители.

Друга промяна е, че действащият президент ще може да остане обвързан с партията си. В такъв случай, ако партията на държавният глава е водещата политическа сила, той ще има контрол не само над изпълнителната, но до голяма стенеп и законодателната власт.

Броят на депутатите ще бъде увеличен от сегашните 550 на 600 души, като възрастовата граница за кандидатиране за народен представител се понижава от 25 на 18 години. И докато досега кандидат-депутатите трябваше да са премали през задължителна военна служба, новите промени предвиждат хора, обвързани с армията, да не могат да влизат в парламента.

Мандатът на парламента се увеличава от четири на пет години, а изборите ще се състоят в един и същи ден с тези за президент. Ако промените бъдат приети, това би означавало, че Реджеп Таийп Ердоган ще може да остане на власт още два мандата след приключване на сегашния си и при спечелване на следващите избори през 2019 г. и 2024 г. да бъде президент до 2029 г. Друга възможност за допълнително увеличаване на този период са предсрочните избори. При насрочването на такива по време на втория мандат на президента, действащият държавен глава ще може да се кандидатира отново.

Внася се промяна и в начина за свалянето на президента от власт. Обикновено мнозинство или 301 депутати ще могат да предложат разследване за престъпления, извършени от държавния глава, но това предложение трябва да бъде прието от 3/5 или 360 от народните представители. След края на разследването, за да президентът бъде подведен под отговорност, ще трябва гласа си да дадат 2/3 и 400 от депутатите.

Разследването за престъпления на президента ще се поема от Конституционния съд. Броят на съдиите в него се намалява от 17 на 15 души, 12 от които се назначават от държавния глава.

Военните съдилища се разформироват. Броят на магистратите във Върховният съвет на съдиите и прокурорите се намалява от 22 на 13 души, четирима от които се назначават от президента.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    🇧🇬
    🇧🇬
    6 -6
    08:13, 17 апр 2017
    92 години от кървавия атентат в църквата „Св. Неделя“ (по онова време „Св. Крал“) се навършват на 16 април. Той е считан за най-тежкия терористичен акт в историята на България. Извършен е от комунистите, организиран и спонсориран от Съветския Съюз.
  • 2
    Ат
    Атеш
    1 -3
    08:34, 17 апр 2017
    Желая от все сърце ,един ден в България да спрем да казваме -Недей незнаеш какъв е отсрещтният ....
    Кой знае, къде на високи постове има хора !!!!!!!!!!!!!!!
    тогава мисля че ще е разцвета .......
  • 3
    То
    това беше
    10 -1
    09:46, 17 апр 2017
    Сега вече какво ни чака....сега Турция ще приеме смъртното наказание и сигурно ще бъдат осъдени на смърт много хора, които не са съгласни с Реджеб Таип Ердоган, сега Европа ще откаже на Турция ( влизането на Турция в Европа никога никой не си го е мислил че ще се случи). Сега ако започне конфликт и между Америка и Северна Корея вече ще стане страшно! Никой няма да се интересува от България. Ние нали знаете колко войска имаме. Ако Турция реши че нашата територия си е нейна и може да си я вземе докато никой не се интересува какво става в периферията! Къде спи това правителство, какво прави за да си защити държавата? То дори за населението не мисли! Какво ще правим с тази вода? Някой ще излезе ли да отговори съвсем ясно? Какво правим с водата на Хасково?
  • 4
    Gu
    Guest
    9 0
    09:56, 17 апр 2017
    За водата както във всички случаи няма да се намери виновен по точно ще стане ясно но ще бъде покрит къде къде по големи случаи са се покривали тя това какво е за тях мръсни хора нямат срама
  • 5
    !
    !
    2 0
    10:51, 17 апр 2017
    Не ме интересува кой е виновен, интересува ме бързо да намерят изход от тази ситуация! Водата трябва много бързо да влезе в границите и да няма алфа активност! Да кажат кое е най бързото решение, да го кажат честно и да не лъжат!Много хора в Хасково повдигат въпроса за язовир Боровица,това реално ли е? на дневен ред ли е? нека да ни казват какво обсъждат, това касае нашето здраве! Не съм гласувала за БСП. И не искам подхода да е такъв като по време на Чернобил! Искам честно и почтенно да излязат и да разкажат какви възможности имаме! След това вече може да се търсят виновни, първо трябва час по скоро да се вземат мерки. Имам обаче тежко подозрение че цялата работа е от 2010 г.
  • 6
    Мо
    МОЛЯ и ВОЛЯ
    4 0
    12:38, 17 апр 2017
    Тоя диктатор кога ще умре,че да поемем дъх и света да се успокой.

    Обаче много малко гласове е взел Ердоган,все пак разликата между ДА и НЕ е доста малка.
    Смърт за диктаторите като Ердоган
Последни новини