От х:

Днес в x:

Би Би Си: Тръмп поздрави Ердоган и се нареди до Катар, Джибути и "Хамас"

резидентът на САЩ Доналд Тръмп е поздравил държавния глава на Турция Реджеп Ердоган часове след като той обяви победата си на оспорвания референдум.

Макар телефонният разговор между двамата лидери да бе уговорен предварително и фокусът му да бе Сирия, с поздравленията си Тръмп се нареди до Катар, Гвинея, Джибути и палестинската терористична организация "Хамас", коментира Марк Лоуън от Би Би Си. Европейските политици засега са далеч по-лаконични в коментарите си за референдума.

Това може да се тълкува като знак за промяната в отношението на Европа и на САЩ към Анкара – Тръмп избира реалполитиката, докато континентът призовава непредсказуемия Ердоган да обедини разделената държава.

Поздравлението на Тръмп има доста по-различен тон от изявлението на Държавния департамент, което прикани Ердоган да спазва основните права на гражданите и в което се споменаваха "нередности по време на изборния ден и несправедливости по време на трудната кампания".

Опозицията в Турция вече обяви, че ще оспори резултата, а преди самия вот имаше множество съобщения за тормоз върху активисти. Съдът забрани на опозиционната прокюрдска Народнодемократична партия (НДП)изобщо да води кампания с мотива, че всява омраза и раздор в обществото.

Тръмп и Ердоган са обсъдили последните развития в Сирия, отговора на САЩ на химическата атака и "са се съгласили, че е важно сирийският президент Башар Асад да понесе отговорност", отбелязва в. "Гардиън".

На ежедневния си брифинг прессекретарят на Тръмп Шон Спайсър се придържаше към изказването на Държавния департамент и заяви, че ще се въздържи от коментари, преди да бъде публикуван финалният доклад за изборите.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че оспорваният резултат показва разцепленията в обществото, Европейската комисия се изказа в подобен дух.

Администрацията на френския президент Франсоа Оланд заяви, че допитване за връщането на смъртното наказание ще означава "очевидно отхвърляне на ценностите и ангажиментите", поети от Турция с присъединяването ѝ към Съвета на Европа.

Австрийският външен министър Себастиан Курц бе по-остър – той нарече резултата от допитването "ясен сигнал срещу ЕС" и за пореден път настоя преговорите за членство на Анкара да бъдат прекратени.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини