От х:

Днес в x:

Учени откриха вещество, което обръща стареенето

Вещество, което може да обърне обратно процеса на стареене е открито от учени от Института за Наука и Технологии в корейския град Тегу, съобщи EurekAlert!.

Една от известните вече причини за стареенето на клетките е деградацията на лизозомите. В тези клетъчни органели, оградени от цитоплазмата с фосфолипидна мембрана се съдържат около 50 различни вида ензими, които участват в разграждането на различни продукти попаднали в клетката от външната среда. Особено много лизозоми има в белите кръвни клетки от различни класове, които участват в неспецифичния имунен отговор на организма. Именно лизозомите освобождават клетката от повредените нейни компоненти, например, дефектни митохондрии. В противен случай те се натрупват, което в крайна сметка води до наришаване на метаболизма.

Белтъчината АТМ (серин-треонинова протеинкиназа) снижава активността на лизозомите. Откритието на корейските учени е съединение, наречено KU-60019. То блокира АТМ и възстановява функциите на стареещите клетки.

Изследователите са екпериментирали с клетъчни култури. Сега планират опити с живи организми, които преди това са генно модифицирани да стареят бързо. Това е смущаващо - учените всъщност могат да ускоряват стареенето, а това изглежда като игра на живот и смърт, Някои лабораторни животинчета ще умрат бързо, други ще живеят по-дълго, за да могат учените да определят колко ще се удължи живота на хората, които евентуално ще се подмладяват с KU-60019.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини