От х:

Днес в x:

20 миньори продължават гладната си стачка под земята в рудник "Оброчище"

20 миньори са останали в подземните галерии на мангановия рудник "Оброчище", където втори ден продължава гладната стачка на миньорите. Мъжете отказват да излязат от мината, докато не бъде подписан Колективният трудов договор.

Те очакват, че в него ще бъдат записани постигнатите преди десет дни споразумения между протестиращите и ръководството на концесионера "Евроманган", съобщи БНР.

Всички работници в мината в Оброчище отново стачкуват. Причината е, че до края на месец март не са им били изплатени нито заплатите, нито ваучерите за храна, според обещанията на ръководството при предишните им протести. По думите на стачкуващите срещу тях са започнали и опити за репресии.

Макар работодателите да увещават протестиращите, че няма да има "наказания" за протестиращите, на работниците, които са на квартира, е отказано тя да бъде заплатена.

"Исканията на колегите са, да седнем на масата, да сключим колективният трудов договор и да слизаме да работим", казаха миньори.

Междувременно от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" е подадена жалба до прокуратурата срещу представляващия дружеството "Евроманган"-АД. Причината е системен отказ от съдействие на контролните органи.

Вчера екип на Инспекцията по труда е бил в мината, за да проследи дали се изпълняват процедурите за безопасност в подземните галерии. Инспекторите не са успели да се срещнат с никого от ръководството на мината.

Преди седмица омбудсманът Мая Манолова написа споразумението на стачкуващите миньори. Подписаното споразумение бе причината тогава миньорската стачка да се прекрати.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини