От х:

Днес в x:

Още четирима се разболяха от ку-треска в Церово

Още четирима жители на благоевградското село Церово са болни от ку-треска.

От Районната здравна инспекция и областната Агенция по безопасност на храните обявиха извънредни мерки за ограничаване на заболяването сред хората и животните, предаде БНР. 

От взетите преди дни още осем проби на хора, настанени за лечение в болнични заведения, половината са дали положителен резултат. 

Доказано заразените с ку-треска жители на село Церово към момента са пет. Общо 31 човека бяха приети с първоначална диагноза пневмония . Сред тях са и седем деца. На всички е предписано антибиотично лечение. 

Ветеринарните лекари потвърдиха, че заболяването се разпространява от козите и овцете в селото. До момента са изследвани над 200 животни, като положителните проби от тях са около 10. 

От българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ разпоредиха поставянето на 500 антибиотични ваксини. 

Предприети са ограничаващи разпространението на заразата мерки, като е забранено пашуването на животните, а стопанските дворове към къщите се дезинфекцират. 

От Районната здравна инспекция провеждат информационна кампания за предпазване от заразяване. 

Инфекционистите предупреждават, че причинителят на ку-треската е изключително устойчив във външната среда и съветват да не се използва млякото и месото от заразени или съмнителни животни.

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини