От х:

Днес в x:

Кой е строил най-много в България - не е нито Борисов, нито Станишев, нито Сакскобургготски, нито Костов

Правителството на Стефан Стамболов е успяло да постигне повече по отношение на инфраструктурата на България, отколкото всяко едно от общо пет правителства в най-ново време. Всъщност Стамболов е направил повече за пътищата на България, отколкото и петте посочени от Българската стопанска камара (БСК) правителства – това на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски, на Сергей Станишев и двата кабинета на Бойко Борисов. Темата е разработена от БСК в традиционната им рубрика "Стига вече".

Според представените данни за 2464 дни управление Стамболов е построил 5343 километра пътища. За сравнение Костов за 1525 дни е изградил 391 километра, включително 10 километра автомагистрали, Симеон Сакскобургготски за 1484 дни е направил 214 километра пътища, включително 7 километра автомагистрали, Станишев за 1440 дни е построил 157 километра, включително 87 километра автомагистрали, а Бойко Борисов за 2137 дни е изградил 418 километра пътища, от които 316 километра автомагистрали. Относно управлението на Станишев е посочено, че тогава са рехабилитирани и основно ремонтирани 2500 километра пътища.

Не по-различно е положението по отношение на жп линиите. Стамболов е успял да построи 529 километра жп линии, докато единствено Костов от най-ново време въобще е строил жп път – само 28 километра обаче. При Симеон Сакскобугготски жп линиите в България са намалели с 280 километра, а при Станишев – с 2219 километра. При Борисов няма нито увеличение, нито намаление.

По време на своите 7 години начело на България, Стефан Стамболов е построил още 1672 училища, 32 болници, 12 банки. Тогава са довършени големи обществени сгради като тези на Народното събрание, Министерството на войната, Военното училище, Българската академия на науките, Държавната печатница, Централната гара, първата сграда на Българската народна банка, паметника на Левски, Пощенската палата с телефонна централа. Започнал е строежът на Народния театър, Духовната семинария, Синодалната палата, Военния клуб, Централните хали, Централната градска баня, Държавния музей, Държавното рисувално училище, Обсерваторията.

За сравнение при Костов са реновирани 10 язовира, ремонтирани са националните спортни бази и националният стадион "Васил Левски".

При Сакскобургготски започва изграждането на Дунав мост 2, разширява се Пристанище "Бургас", прави се обновление и рехабилитация на ВиК мрежа.

При Станишев са изградени пречиствателните станции за отпадъчни води за бургаския квартал "Меден Рудник", Севлиево, Монтана, Търговище, Попово, Ловеч. Направени са и 1170 обекта по проект “Красива България” в 228 общини, главно детски ясли и детски градини. Ремонтирани са 35 клиники и отделения в 67 болници. Ремонтирани или в процес на реконструкция са 40 жп гари, построен е и Терминал 2 на Летище София.

При Бойко Борисов е изградена "Арена Армеец", Колодрума в Пловдив, "Арена Бургас", спортната зала в Русе, 50 пречиствателни станции, 18 депа за отпадъци, 2573 километра ВиК мрежа, рехабилитация на 1100 километра пътища и 200 километра жп линии. Направен е нов пътнически терминал на Летище Варна и Втори терминал на Летище Бургас, разширен е Терминал 2 на Летище София, построена е нова Морска гара на Пристанище Бургас, изградени са 13 нови метро станции с 13 км метролинии. Обновени са 1100 сгради на образователната, социалната и културната инфраструктура и 66 сгради на здравната инфраструктура.

Само по отношение на бюджетното положение Стамболов не е пръв. При края на управлението на Стамболов съотношението между дълг и приходи е 74%, при Костов – 164%, при Сакскобургготски – 76%, при Станишев – 23%, а след двете управления на Борисов – 53%.

Източник: Expert.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    By
    bydlo
    7 0
    17:09, 22 мар 2017
    Соца не е съществувал, земята е плоска и лежи на гърба на гигантска костенурка. Браво, браво, всеки ден нова девиацийка и все по-тежка от предишната.
  • 2
    То
    тодоров
    0 0
    22:33, 22 мар 2017
    В статията е ''пропуснат'' един период от 50г.Ето само един факт от това време-''...в края на шестдесетте години на двадесети век България е била на трето място в света след САЩ и Япония по броя на изградените язовирни стени. ''...всички изградени тогава язовирни стени функционират и до днес.''
Последни новини