От х:

Днес в x:

Бурни протести на фермери заради субсидии

Хиляди земеделци от цялата страна протестираха срещу низки изкупни цени и забавяне на субсидии. Блокирани бяха пътища в страната и центъра на София.

Протестиращи животновъди излязоха на бул. „Христо Ботев“ в столицата и блокираха движението по него, предаде „Фокус“. 

Преди това те направиха опит да влязат в сградата на Министерството на земеделието и храните, който бе осуетен. 

Шествието на протестиращите се насочи по бул. "Александър Стамболийски" в посока президентството. 

Фермерите искат заповедта на земеделския министър, която забранява нови кандидати по мерките за биоземеделие, да бъде моментално отменена, а парите на животновъдите да бъдат изплатени още днес. 

Десетки земеделци говориха пред колегите си и добавяха нови и нови аргументи за недоволството си: 

Къде са парите за животновъдите? Защо наредби се променят в последния момент? Защо когато фермерите допуснат грешки се санкционират и връщат пари, а чиновниците, които грешат, никой не ги наказва?

Демонстрантите са категорични, че ако днес няма промяна, протестите ще продължат, а пчеларите, които също се включиха в протеста, предупредиха проф.Бозуков, че има риск да влезе в българската политическа история като първият служебен министър, неизкарал докрай краткия си мандат. 

Земеделци от Софийска област заявиха, че още утре са готови да блокират пътища и да обявят гражданско неподчинение за това, че не са им платени дължимите пари за работа в необлагодетелствани райони. 

Десетки тютюнопроизводители от Гоцеделчевско, подкрепени и от фермери в района, излязоха на протест на международния път за граничен пункт "Илинден-Екзохи“.

Тъй като са били предупредени от полицията, те спряха за кратко движението, пресичайки шосето на пешеходни пътеки, съобщи БНР. 

Стотици са хората, които не са получили парите си за предадения тютюн, както и субсидиите за животновъдите, но на протеста дойдоха около 30 земеделски производители. 

Тютюнопроизводители твърдят, че в проблема с неизплатените средства от фирма „ Михайлидис“ е замесен и „Булгартабак“. 

На протест край Хаджидимово земеделски производители блокираха за кратко международния път за Гърция и заявиха че ще сезират главния прокурор и Европейската комисия за злоупотреби с европейски пари.

Председателят на сдружение „ Басма“ Иван Сабахлъков, който е организатор на протеста, обяви, че кметове на населени места обикалят домовете на тютюнопроизводителите и обещават, че ще получат парите си за миналогодишната реколта след изборите. Той уточни и защо гръцката фирма Михайлидис не се е разплатила с хората от района, на които дължи над , 1.3 млн. лева. 

Истината е тази, че фирма "Михайлидис" е дала тютюна на "Булгартабак"-България, които трябва да изплатят тези пари, тоест "Булгартабак" не се е разплатил с фирма "Михайлидис" и от там реципрочно с тютюнопроизводителите, каза водачът на протестите. 

Тютюнопроизводителите, които протестират край Свиленград, не успяха да блокират движението към Гърция. Имаше напрежение между полиция и протестиращи. Организаторът на акцията Живко Желев прекрати временно демонстрацията и я отложи за по-късен час, когато се очаква подкрепление от протестиращите в София животновъди. 

С палене на тютюн и с опит да затворят пътя към Гърция започна протестът на тютюнопроизводителите, които искат при сортовата група "Басма" да няма разделение на малки и големи. Оказва се, че малки производители получавали по големи субсидии от по-големите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини