От х:

Днес в x:

РИОСВ-Смолян: Няма превишения на показателите във водните проби, взети до момента от точката на вливане на хвостохранилището в река Голяма

Изображение 1 от 2

    Сигнал за замърсяване на река Голяма от хвостохранилището край златоградското село Ерма река изпрати веднага на място екип от регионалната екоинспекция в Смолян. Първите резултати сочат, че паказателите са под нормите, а водите на езерото към самото хвостохранилище вече се избистрят, обявиха днес от екоинспекцията. С уточнението че РИОСВ-Смолян контролира състоянието на водите само в точката на заустване, т.е. мястото където хвостохранилище "Ерма река" се влива в река Голяма, директорът Екатерина Гаджева цитира цифрите.
    Количеството на желязото общо е три пъти под нормите - 1,033 милиграма на литър при норма 3,5 милиграма. Неразтворените вещества са 21 милиграма на литър при норма от 50 милиграма на литър. Количеството шествалентен хром също е три пъти под нормите. Единствено резултатите за тежки метали ще са ясни до няколко дни, тъй като се изследват в друга лаборатория.
    При спешната проверка миналия петък е било установено замътване на река Голяма, а след интензивните валежи и разтопяването на ледената повърхност на езерото на хвостохранилището към Ермореченската обогатителна фабрика водното количество като цяло е повишено. В същото време обаче водите от фабриката, които постъпват в хвостохранилището са не повече от три процента от общия воден отток, който събира води от рудник Петровица, дерета, които постъпват във водосбора, води от снеготопене и валежи. "Именно поради тези високи валежи се случва и това изнасяне както на хвостов пясък, така и на други инертни материали, които са  по бреговете на обекта и, за съжаление, сме свидетели на това неприятно оцветяване", каза Гаджева.
    Днес екип на екоинспекцията отново е проверил ситуацията на място. Утаечното езеро, както и водите на р. Голяма се избистрят, докладват инспекторите. Състоянието на хвостохранилището е под постоянен контрол и всеки ден се взимат проби. Независима лаборатория също е констатирала показатели под нормите.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини