От х:

Днес в x:

Лавина падна на писта във френски курорт, жертви няма

Лавина е затрупала скиори в курорта Тин във френските Алпи, съобщи местната полиция, цитирана от Франс прес и БНР. Няма пострадали, стана известно по-късно.

Под снега са останали много хора, твърдяха очевидци. На мястото дойдоха планински спасители с кучета. Времето в района е мъгливо и не позволява да се използват хеликоптери. 

Лавината е преминала през пистата. Сринала се е в 10.10 часа сутринта местно време.

Прогнозата за риск от лавини в района, издадена от планински служби сутринта, е била четвърта степен по скала от общо пет степени.

Снежната маса е помела не по-малко от 10 души, съобщи по-късно Франс-енфо (Franceinfo). Но според същата телевизия, която предава пряко от мястото, няма нито един загинал. Информацията е от местната жандармерия.

Дори никой не е бил затрупан и всички спасители са слезли спокойно обратно.

Лоша видимост

Самото място на инцидента е известно в курорта като писта "Карлин". Тя е "синя" писта, т.е. без особени трудности за скиорите, уточнява на сайта си регионалният всекидневник "Дофине".

Но покрай нея има и наклон, харесван от любителите на бързи спускания.

Освен това тази сутрин само там влековете са работили - поради снижената видимост в целия район.

В момента, когато лавината е пресякла пистата, там действително е имало и скиори, и свидетели. И те действително са почувствали как ги шиба снежен прах, пише "Дофине".

Но те, според публикацията, не са могли да знаят дали има затрупани хора; просто мъглата не би им позволила да забележат подробности.

По такъв начин лошата видимост е предизвикала силни притеснения и се е оказала основна причина да бъдат мобилизирани толкова много спасители.

Преди щастливата развръзка френските медии припомняха предишни злополуки на мястото.
 
Миналия месец в същия курорт лавина погуби четирима души, които обаче са карали сноуборд извън пистите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини